Bas Diederen en Sarissa de Vries nieuwe sprintkampioenen

GRONINGEN – In de Speedman triathlon van Groningen zijn Bas Diederen en Sarissa de Vries zondag gekroond tot Nederlands kampioenen op de sprint afstand. Was het NK Sprint vorig jaar nog betrekkelijk mager bezet, dit jaar mocht mede vanwege de komst van de Eridivisie Triathlon de wedstrijd zich verheugen met een zowel groot als sterk startveld.

Na twee keer Martijn Dekker was nu zijn provinciegenoot Bas Diederen te sterk voor de concurrentie. Diederen, die al vier nationale titels op de Olympische en vier op de halve afstand op zak heeft, is nu ook op de kortste afstand de baas. Evert Scheltinga behaalde zilver voor Edo van der Meer, die vorig jaar nog ten val kwam in deze wedstrijd.
Marco van der Stel was als eerste uit het water maar werd al snel gevolgd door Scheltinga, Diederen en Van der Meer. Met zijn vieren reden ze weg van de rest, waarna Diederen het karwei op het slotonderdeel afmaakte. Stefan van Thiel keek na het fietsen in de achtervolgende groep nog tegen anderhalve minuut achterstand aan, maar wist Van der Stel uiteindelijk nog tot op vijftien seconden te naderen.

Bij de vrouwen was Sarissa de Vries tien seconden sneller dan de verrassende Maya Kinga. De Vries kwam een half minuutje na Kingma als tweede uit het water, pakte de leiding over tijdens het fietsen maar kon Kingma niet echt lossen.

Op de Olympische afstand ging de winst naar Tiedo Tinga en Esther de Vries. Opvallend was hier de vijfde plaats van bondscoach John Hellemans

UITSLAGEN 
NK TRIATHLON GRONINGEN
(Sprint afstand)
MANNEN -----------------------------
 1 Bas Diederen      55.07
 2 Evert Scheltinga    55.31
 3 Edo van der Meer    55.53
 4 Marco van der Stel   56.22
 5 Stefan van Thiel    56.37
 6 Mark Oude Bennink    56.42
 7 Vincent Böhm      56.57
 8 Jorik van Egdom     57.07
 9 Terrence Olaria     57.55
10 Marco Akershoek     58.08
VROUWEN ----------------------------
 1 Sarissa de Vries   1.02.54
 2 Maya Kingma      1.03.04
 3 Maud Golsteyn     1.03.15 
 4 Lizette van der Vegt 1.04.25
 5 Rina Zijgers     1.04.39
 6 Jony Heerink     1.05.23
 7 Sione Jongstra    1.05.23
 8 Jasmijn van der Burg 1.05.30
 9 Ilona Eversdijk    1.05.52
10 Anke de Boer     1.06.09
Bronnen / Links:
- Wim van den Broek, NTB-Persdienst
- Speedman triathlon, Groningen

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.