Tweede olympische vuurproef voor Nederlands triathlonteam in San Diego

SAN DIEGO (USA) – Het Nederlands triathlonteam start dit weekend in de Amerikaanse kustplaats San Diego in de tweede race van de World Triathlon Series. Kwalificeren voor de Olympische Spelen is de hoofdopdracht voor de atleten van bondscoach John Hellemans. De race in San Diego is één van slechts twee nog resterende kansen daarvoor.

Tijdens de eerste race van de World Triathlon Series, vier weken geleden in het Australische Sydney,was de ploeg niet succesvol in haar missie, met Rachel Klamer op de vijfentwintigste plaats als hoogst gerangschikte Nederlandse. In San Diego moet zij bij de eerste 16 dames eindigen om vormbehoud te tonen. Klamer behaalde vorig jaar in Madrid haar olympische nominatie. “Dat moet lukken,” aldus Klamer, die zich met Sarissa de Vries, Maaike Caelers en Jan Van Berkel, heeft voorbereid tijdens een hoogtestage in Arizona. “Ik heb geleerd beter met hoogtetraining om te gaan en ik heb er vertrouwen in dat het mij een extra duwtje gaat geven tijdens deze wedstrijd.” Lisa Mensink, die Nederland vertegenwoordigde bij de Olympische Spelen van Beijing, koos ervoor zich in haar thuisomgeving in het Canadese Victoria voor te bereiden. “San Diego is bijna een thuiswedstrijd voor mij,” aldus Mensink. “Ik ben volledig hersteld van mijn loopblessure en voor mij moet het hier gebeuren, dus ik ben goed gemotiveerd”. Danne Boterenbrood is de enige atlete van het Nederlands team die San Diego bewust overslaat om zich volledig te kunnen richten op de laatste kwalificatiewedstrijd in Madrid aan het eind van de maand. Jan Van Berkel is ook ditmaal de enige Nederlandse vertegenwoordiger bij de
MANNEN
.“Ik heb in Flagstaff goed kunnen trainen, dus ik ga met vertrouwen de wedstrijd tegemoet. De kwalificatie-eis van een top twaalf notering is niet gemakkelijk, maar moet mogelijk zijn als ik een goede dag heb, dus daar ga ik voor.”

Bij de vrouwen staat er een sterk deelnemersveld aan de start, met als favorietes de Britse regerend wereldkampioene Helen Jenkins en de vrouw in vorm, Erin Densham uit Australië. De Amerikanen kunnen op eigen bodem mogelijk voor een verrassing zorgen, omdat dit hun enige resterende olympische kwalificatiewedstrijd is. Bij de
MANNEN
start de Brit Jonathan Brownlee als favoriet. Zijn oudere broer, de huidige wereldkampioen Alistair, is herstellende van een blessure en zal niet meedoen.

Beelden van de races zijn live te volgen via het betaalkanaal TriathlonLive.TV en tekstuele updates tijdens de damesrace zijn beschikbaar via het twitteraccount @toptriathlon van de Nederlandse Triathlon Bond. De vrouwen starten vrijdag om 2.00PM lokale tijd en de
MANNEN
zaterdag om 2.30PM. Het tijdsverschil met Nederland is negen uur.

Bronnen / Links:
Nederlandse Triathlon Bond