Minitriathlon als fundraiser voor cystic fibrosis

GOOR – Op zaterdag 2 juni organiseert Susan van Doorn een mini-triathlon voor het goede doel. In dit geval voor taaislijmziekte oftewel cystic fibrosis. Het evenement vindt plaats in en rond Neede, waarbij eerst 20 baantjes (500 meter) gezwommen wordt in zwembad ‘Het Spilbroek’, vervolgens 15 km gefietst wordt en tot slot 5 km hard gelopen. Voorop bij het evenement staat het ontspannen en sportief bezig zijn voor iedereen. Inschrijven kan tot 15 mei op info @ sportenmetcf.nl

Taaislijmziekte is een erfelijke en helaas nog steeds ongeneeslijke aandoening. Bij mensen met taaislijmziekte wordt het lichaamseigen slijm dat nodig is bij onze spijsvertering en in onze vitale organen, steeds taaier. Doordat het slijm zo taai is kan het zich gaan ophopen in organen zoals de longen. Ook kunnen er problemen optreden in de lever en in de spijsvertering en kunnen patiënten groeiachterstanden en diabetes ontwikkelen. De gemiddelde levensverwachting is 37 jaar.
Sporten voor mensen met cystic fibrosis is van groot belang. Niet alleen houdt houdt het de conditie op peil, het verhoogt ook de weerstand en zorgt er voor dat slijm makkelijker opgehoest kan worden.

De motivatie voor Van Doorn eenvoudig: ze lijdt er zelf aan. Bij haar werd het op haar tweede geconstateerd. Ze weet zelf als geen ander hoe belangrijk sporten is voor mensen met taaislijmziekte, en is inmiddels zelf verslingerd geraakt aan de triathlonsport. Vorig jaar, toen ze met haar vriend in Spanje woonde, heeft ze als vrijwilliger meegeholpen met de Ironman 70.3 in Mallorca. Haar doel is om in 2013 daar ook mee te doen.

Om het belang van sporten voor CF-patiënten te onderstrepen en geld op te halen voor onderzoek, aangezien de ziekte nog steeds niet te genezen is.

Bronnen / Links:
– Susan van Doorn
– Sporten met CF