Weiss en Paterson wereldkampioenen XTERRA-triathlon

KAPALUA-MAUI (USA) – Michael Weiss is zondag wereldkampioen XTERRA geworden. De Oostenrijkse oud-mountainbiker, die uitviel op de Ironman van Hawaii, had vervolgens zijn zinnen gezet op deze wedstrijd. Bij de dames wist de Schotse oud-rugbyspeelster en later veldloopster Lesley Paterson na haar tweede plaats in 2009 nu de hoofdprijs te pakken, voor Francaise Marion Lorblanchet en Tsjechische Helena Erbenova.

Lange tijd kreeg Weiss geduchte tegenstand van niemand minder dan Lance Armstrong, die reeds als vijfde uit de Pacific stapte en bij het fietsen tot bij koplopers Jan Frodeno en Ivan Rana geraakte. Weiss, die op de mountainbike ruim vier minuten sneller was dan de rest van het veld, reed op het laatst weg van Armstrong en liet hem definitief staan bij het lopen. De Oostenrijker kreeg tijdens het lopen vooral tegenstand van de sterk opkomende Zuid-Afrikaan Dan Hugo en van Rana. Ook de laatste moest dat in de slotfase met een terugval bekopen. Frodeno, de Olympisch kampioen van Beijing, debuteerde met een grote glimlach op het gezicht als twaalfde.

Armstrong hoefde pas te capituleren toen er gelopen moest worden. Daar maakte ‘The Boss’ een vrije val in het klassement om uiteindelijk uitgeput als 23e de finish van deze zware en vooral technische race te bereiken. Maar op een totaal van 675 triatleten en pas toe aan zijn derde officiele triathlon sinds twintig jaar was de prestatie van de 40-jarige Amerikaan een aangename verrassing. De grote vraag in triathlonland is of hij nu ook op de weg triathlons gaat doen en uiteindelijk volgend jaar op Kona, Hawaii gaat starten.

In de vrouwenwedstrijd leek het er vooraf op dat Melanie McQuaid haar vierde XTERRA-titel voor het grijpen had, maar het pakte heel anders uit. Tijdens het zwemmen kwam de Canadese nog ruim zes minuten voor Paterson uit het water, die tot overmaat van ramp in de eerste kilometers nog een lekke band kreeg. Het gat bleef daarna redelijk constant en leek zelfs voor sterkere loopster Paterson te groot, maar ze verbaasde zichzelf en iedereen door al in de eerste vijf loopkilometers bijna vier minuten goed te maken. McQuaid werd een kleine twee kilometer voor de finish ingerekend op een single-track in de afdaling en zou daarna uitvallen. Kort na McQuaid ingehaald te hebben verwondde Paterson zich nog bij een slippartij over natte stenen bij het oversteken van een rivierbedding, maar het maakte voor haar niet meer uit. Met ruim twee minuten op Llorblanchet pakte zij na het zilver in 2009 nu het XTERRA-goud.

 UITSLAGEN WK XTERRA TRIATHLON MAUI (USA) (1,5Z - 30MTB - 10L) 
MANNEN

 ----------------------------- 
1 Michael Weiss AUT 2.27.00
 2 Dan Hugo RSA 2.27.33
 3 Eneko Llanos ESP 2.28.26
 4 Josiah Middaugh USA 2.29.14
 5 Ivan Rana ESP 2.29.40
 6 Olivier Marceau SUI 2.33.20
 7 Ronny Dietz GER 2.29.47
 8 Richard Ussher NZL 2.29.54
 9 Jan Kubicek CZE 2.30.54
 10 Christopher Legh AUS 2.31.10 
VROUWEN ----------------------------
1 Lesley Paterson GBR 2.45.59
 2 Marion Lorblanchet FRA 2.48.08
 3 Helena Ebernova CZE 2.51.51
 4 Renata Bucher SUI 2.52.04
 5 Danelle Kabush CAN 2.54.35
 6 Erin Densham AUS 2.57.46
 7 Sara Tarkington USA 2.57.59
 8 Emma Garrard USA 2.58.42
 9 Brandi Heisterman USA 3.03.39
 10 Jessica Noyola USA 3.04.25

Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
XTERRA Planet