Rachel Klamer knap elfde in Yokohama

YOKOHAMA (JAP) – [updated] – Rachel Klamer bewees vandaag wederom dat ze tegen de wereldtop aanzit. In de World Championships Series wedstrijd in Yokohama eindigde ze knap als elfde. Ze hoefde daarmee slechts 1:18 toe te geven op Andrea Hewitt, die een week na Beijing nu ook de winst in Japan pakte. Vanessa Fernandes maakte na lange tijd haar rentree in het ITU-circuit en werd 26e. Bij de
MANNEN
ging de winst naar de Portugees Joao Silva. Jan van Berkel werd 31e.

De kersverse wereldkampioene Helen Jenkins leidde samen met landgenote Lucy Hall het eerste onderdeel, maar werd in de derde van de acht fietsronden opgeslokt door een groep van 25 atletes. In de zevende ronde voegde ook de achtervolgende groep van 22 zich bij de kop. De beslissing moest dus bij het lopen gaan vallen. Hewitt nam al snel het initiatief, waarna voor de rest een strijd voor de overgebleven podiumplaatsen restte. Klamer liep solide naar een elfde plaats. Achter haar werd Maaike Caelers 19e, Danne Boterenbrood 22e, Lisa Mensink 30e en Sarissa de Vries volgde twee plaatsen daarachter.

Klamer voldeed met haar elfde plaats voor de tweede keer dit jaar aan de kwalificatienormen van NOC*NSF voor deelname aan de Olympische spelen in Londen volgend jaar. “Ik wist niet of ik genoeg hersteld zou zijn van de race in Beijing”, aldus Klamer. “Ik moest er hard voor werken om mijn aandacht bij de training te houden deze afgelopen week, maar toen het startschot eenmaal was gegeven ging het wel weer”.

De Nederlandse vrouwen hadden besloten als team te rijden om zoveel mogelijk ploeggenoten naar voren te krijgen in de jacht op de benodigde punten. Sarissa de Vries en Danne Boterenbrood speelden een belangrijke rol in het dichten van een gat van 50 seconden tussen de eerste fietsgroep en hun tweede groep. Op dit moment staat Nederland tiende in het landenklassement. Deze positie geeft recht op twee startplaatsen bij de Olympische Spelen. Een plaats bij de eerste acht geeft echter recht op een derde plek.

Bij de heren was het zwemmen een Russisch onderonsje, maar Silva was daar al kort achter te vinden. Net als bij de vrouwen kwam in de
MANNEN
wedstrijd uiteindelijk ook een man of vijftig bij elkaar op het fietsen. Simon Whitfield en Chris McCormack voerden het pak naar de tweede wissel. Na de wissel probeerde de lokale favoriet Yuichi Hosoda snel weg te komen in de hoop een Olympische nominatie te verdienen, maar hij werd al in de eerste ronde door Silva ingerekend. En die legde daarna een zodanig hoog tempo op dat niemand hem verder kon volgen. Alexander Bryukhankov pakte uiteindelijk het zilver, zijn landgenoot Dmitry Polyansky de derde plaats.

De wedstrijd die eerder in mei zou plaatsvinden, maar vanwege de tsunami en de kernramp was verplaatst, telt nu mee voor de World Championships Series van 2012.

 UITSLAGEN WCS TRIATHLON YOKOHAMA (JAP) (Olympische afstand) 
MANNEN

------------------------------
1 Joao Silva POR 1:49:21
2 Alexander Bryukhankov RUS 1:49:35
3 Dmitry Polyansky RUS 1:50:04
4 Simon Whitfield CAN 1:50:14
5 Matt Chrabot USA 1:50:15
6 Ruedi Wild SUI 1:50:17
7 Adam Bowden GBR 1:50:18
8 Tim Don GBR 1:50:25
9 Brent McMahon CAN 1:50:28
10 Yuichi Hosoda JPN 1:50:40 VROUWEN
-----------------------------
1 Andrea Hewitt NZL 1:59:17
2 Emma Moffatt AUS 1:59:30
3 Kate McIlroy NZL 1:59:44
4 Aileen Morrison IRL 1:59:48
5 Emma Jackson AUS 1:59:57
6 Helen Jenkins GBR 1:59:58
7 Lisa Norden SWE 2:00:00
8 Ai Ueda JAP 2:00:05
9 Kiyomi Niwata JAP 2:00:22
10 Juri Ide JAP 2:00:29 11 Rachel Klamer 2:00:31

Bronnen / Links:
International Triathlon Union
Nederlandse Triathlon Bond