Sarissa de Vries verrast in London

LONDON (GBR) – Sarissa de Vries verraste vriend en vijand bij de World Championships Series triathlon in London door op een zestiende plek te eindigen, slechts acht seconden verwijderd van een twaalfde plek die een Olympische nominatie zou hebben opgeleverd. Maar De Vries zag vooral de positieve zijde van haar prestatie. Met een looptijd van 34.43 over de
10 km leverde ze een prestatie van wereldniveau en liet ze veel gerenomeerde triatletes achter zich.

“Ik voelde me hartstikke goed vandaag”, aldus een opgewekte De Vries “Ik begon bij het lopen op een achtendertigste plaats en werkte me geleidelijk naar voren. Halverwege het lopen vond ik zelfs nog een extra versnelling. Dit was een sterk veld. Nu weet ik dat ik het kan dus dit resultaat geeft mij goede motivatie voor de rest van het seizoen”.

Van de overige Nederlandse dames kwam Rachel Klamer nog het beste uit de verf met een negentiende plek. Wel kwam ze in de verdrukking bij het zwemonderdeel, waardoor ze in een tweede fiets groep belande die door goede samenwerking het gat van aanvankelijk meer dan een minuut met de eerste groep net voor het lopen wist te overbruggen. Zo begonnen 59 dames tegelijk aan het looponderdeel. Maar de inhaalrace had Klamer wel kracht gekost die het lopen, normaal voor haar het sterkste onderdeel, beïnvloedde. “Ik ben best tevreden met de negentiende plek, maar niet met het verloop van mijn wedstrijd. Vooral wat het zwemmen betreft”, zo zei de op dit niveau nog relatief onervaren atlete. “Het gestoei met de andere atletes in het water is nog iets waar ik beter mee om moet leren gaan”.

Danne Boterenbrood, drie weken geleden nog achtste bij de WCS-wedstrijd in Hamburg, kon deze prestatie niet herhalen en eindigde uiteindelijk op een voor haar teleurstellende 32e plek. “Veel geleerd vandaag” was haar commentaar. “Mischien had ik deze realiteitscheck wel nodig, ik ben nu wel extra goed gemotiveerd voor de rest van het seizoen”.

Lisa Mensink die voor de wedstrijd nog goede hoop uitsprak, viel uit na
7 kilometer bij het lopen. De race werd verrassend gewonnen door de Britse Helen Jenkins voor Gwen Jorgensen uit Amerika en de Olympische veteraan Anja Dittmer. Deze drie lieten favorieten zoals de hele Australische en Nieuw-Zeelandse ploeg maar ook de nummer één in de wereld, Paula Findlay (uiteindelijk 29e) hun
hielen zien.

 UITSLAGEN WCS-TRIATHLON LONDON (GBR) (Olympische afstand) VROUWEN ------------------------- 1 Helen Jenkins GBR 2:00:34
2 Gwen Jorgensen USA 2:00:41
3 Anja Dittmer GER 2:00:49
4 Emma Jackson AUS 2:00:51
5 Emma Snowsill AUS 2:00:52
6 Andrea Hewitt NZL 2:00:54
7 Sarah Groff USA 2:00:58
8 Nicola Spirig SUI 2:01:04
9 Ashleigh Gentle AUS 2:01:07
10 Emmie Charayron FRA 2:01:10

Bronnen / Links:
– John Hellemans
International Triathlon Union