Brits dreamteam pakt goud bij WK team-triathlon Lausanne

LAUSANNE (SUI) - Vooraf werden alle kaarten al gezet op het Britse team, en ze maakten alle verwachtingen meer dan waar. Jodie Stimpson, Helen Jenkins en de twee broers Jonathan en Alistair Brownlee kwamen, zagen en overwonnen bij deze wedstrijd in het kielzog van het WK Sprint.

Stimpson zorgde er al voor dat in het eerste onderdeel de Britten bij de kop zaten, waarna de kersverse wereldkampioen op de Sprint-afstand Jonathan Brownlee ervoor zorgde dat hij op de fiets definitief weg raakte van de rest. Jenkins trok vervolgens hard van leer op het derde onderdeel, waarna Alistair Brownlee het gat definitief beslechtte op vijftien seconden. Het Zwitserse team, die de eerste twee team-events op dit niveau had gewonnen, moest nu genoegen nemen met plaats twee. Het Nederlandse team - met Danne Boterenbrood, Rachel Klamer, Youri Severin en Jan van Berkel - eindigde op plaats zeven, tien plaatsen beter dan vorig jaar. Een plaats bij de beste acht landen geeft Oranje meer potenties op een zo breed mogelijk team op de Spelen, waarvoor in eerste instantie Klamer en Boterenbrood al een Olympische nominatie op zak hebben. De belangstelling voor de Team Triathlon groeit met het jaar: van twintig teams vorig jaar naar nu - inclusief het debuterende Suriname - dertig.

UITSLAGEN 
WK TEAMTRIATHLON LAUSANNE (SUI)
 1 Groot-Brittannië     1.09.29
 2 Zwitserland        1.09.44
 3 Duitsland         1.09.56
 4 Frankrijk         1.10.08
 5 Verenigde Staten     1.11.32
 6 Australië         1.11.43
 7 Nederland         1.11.44
 8 Hongarije         1.12.00
 9 Nieuw-Zeeland       1.12.11
10 Rusland          1.12.16
Bronnen / Links:
- Wim van den Broek, NTB-Persdienst
- Internatioal Triathon Union

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

2 reacties

 1. Edo van der Meer - 22 augustus 2011:

  Jammer dat deze geweldige prestatie van team Nederland niet vermeld wordt in de kop van het artikel. Die broekies eindigen voor erkende triathlonlanden als rusland, new zeeland, canada, spanje en italie. Lijkt me iets meer enthousiasme wel op zijn plaats…
  ps. volgens mij is deze prestatie zelfs voldoende voor een A-status voor alle 4.

 2. Martijn Keijsers - 22 augustus 2011:

  Topprestatie van onze oranje-equipe! Jan van Berkel zegt het al: #orangeisthenewcool

  Twee vraagtekens n.a.v. het verslag:
  - Was Nederland 7e of 8e? Is Duitsland II uit de ranking geschoond?? Zipf eindigde ondanks zijn tijdstraf toch voor Severin.

  - Opmerking over plaats bij beste 8 landen is volgens mij aan de orde v.w.b. de ranking in de WCS-wedstrijden en dan per geslacht. Als NL bij beste 8 landen staat bij de dames, dan mogen “we” max 3 atletes afvaardigen naar Londen (mits die ook individueel gekwalificeerd zijn). Zo heb ik het althans begrepen. Top-8 op het Team-WK levert ongetwijfeld ook status op, maar of die om te zetten is in iets formeels weet ik niet…