Brits dreamteam pakt goud bij WK team-triathlon Lausanne

LAUSANNE (SUI) – Vooraf werden alle kaarten al gezet op het Britse team, en ze maakten alle verwachtingen meer dan waar. Jodie Stimpson, Helen Jenkins en de twee broers Jonathan en Alistair Brownlee kwamen, zagen en overwonnen bij deze wedstrijd in het kielzog van het WK Sprint.

Stimpson zorgde er al voor dat in het eerste onderdeel de Britten bij de kop zaten, waarna de kersverse wereldkampioen op de Sprint-afstand Jonathan Brownlee ervoor zorgde dat hij op de fiets definitief weg raakte van de rest. Jenkins trok vervolgens hard van leer op het derde onderdeel, waarna Alistair Brownlee het gat definitief beslechtte op vijftien seconden. Het Zwitserse team, die de eerste twee team-events op dit niveau had gewonnen, moest nu genoegen nemen met plaats twee. Het Nederlandse team – met Danne Boterenbrood, Rachel Klamer, Youri Severin en Jan van Berkel – eindigde op plaats zeven, tien plaatsen beter dan vorig jaar. Een plaats bij de beste acht landen geeft Oranje meer potenties op een zo breed mogelijk team op de Spelen, waarvoor in eerste instantie Klamer en Boterenbrood al een Olympische nominatie op zak hebben. De belangstelling voor de Team Triathlon groeit met het jaar: van twintig teams vorig jaar naar nu – inclusief het debuterende Suriname – dertig.

 UITSLAGEN WK TEAMTRIATHLON LAUSANNE (SUI) 1 Groot-Brittannië 1.09.29
2 Zwitserland 1.09.44
3 Duitsland 1.09.56
4 Frankrijk 1.10.08
5 Verenigde Staten 1.11.32
6 Australië 1.11.43
7 Nederland 1.11.44
8 Hongarije 1.12.00
9 Nieuw-Zeeland 1.12.11
10 Rusland 1.12.16

Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
Internatioal Triathon Union