Wind teistert NK cross-triathlon in Den Haag

Dekker, Dullaart en Van der Meer werken goed samen op het strand (foto: Jeroen Koppenberg)

Dekker, Dullaart en Van der Meer werken goed samen op het strand (foto: Jeroen Koppenberg)

DEN HAAG – Edo van der Meer en Marianne Goijert hebben zaterdagavond in de Haagse badplaats Kijkduin de Nederlandse titels in de discipline cross-triathlon gegrepen. Voor last-minute inschrijver Van der Meer was het zijn eerste NK-titel bij de senioren. Een aantal keer was hij er dit seizoen al dichtbij op de Olympische afstand (vierde) en de midden-afstand (tweede), maar iedere keer lukte het net niet. Tot vandaag.

Cadeau kregen zij – en alle andere deelnemers aan deze editie – het echter niet. De harde wind maakte de wedstrijd dit jaar extra zwaar, zowel tijdens het zwemmen als tijdens het mountainbike-onderdeel. De harde zuidwestenwind was zo fors dat normale (tij)stroom 180 graden draaide. Iets waar organisatie en reddingsbrigade pas goed zicht op kregen nadat de eerste startserie (waarin het NK voor junioren) te water was gegaan. Voor de overige startseries werd in allerijl de zwemrichting omgegooid.

Van der Meer was – op een van zijn vader geleende mountainbike, omdat hij er zelf geen heeft – vanaf de start al vooraan in de wedstrijd te vinden. Samen met Martijn Dekker en Tim Dullaart wist hij tijdens het zwemmen een gaatje te slaan met de andere concurrenten. Met zijn drieën bleven ze uit de greep van de achtervolgers, te weten Rob Barel, Paul Embrechts en Rorik Schouten. Titelverdediger Bert Flier moest daarachter zijn wedstrijd solo afwikkelen en zag zichzelf vanwege de harde wind al verdoordeeld tot een kansloze missie. Dullaart zou later uit de kopgroep wegvallen, maar Dekker en Van der Meer konden uiteindelijk met een lichte voorsprong op de routinier Rob Barel en de Belgische nummer twee van vorig jaar Paul Embrechts wisselen. Het laatstgenoemde tweetal had in de tweede fietsronde nog een behoorlijke hap van hun achterstand kunnen goedmaken. Na de wissel kon Van der Meer de wedstrijd naar zich toe trekken. Halverwege had hij inmiddels een gaatje van zo’n 15 seconden op Dekker, en kon in de tweede loopronde zijn voorsprong gestaag uitbouwen. Titelverdediger Bert Flier kende een minder mountainbike-onderdeel maar vocht zich op het lopen terug naar een zesde plaats.

Bij de vrouwen kon de plaatselijke favoriete Marianne Goijert uit Monster in de eerste mountainbike-ronde snelste zwemster Marijke Zeekant inrekenen. Daarna liep ze gestaag uit op haar concurrentes om vervolgens onbedreigd de Nederlandse titel te pakken, na een zilveren plak bij het NK cross-triathlon vorig jaar (eveneens in de Haagse badplaats Kijkduin).

Bij het NK voor de junioren ging de overall-winst naar Jarrich van Woersem en Jip Veelenturf.

 UITSLAGEN NK CROSS-TRIATHLON DEN HAAG (1500Z - 28MTB - 10L) 
MANNEN

------------------------------
--- 1 Edo van der Meer 2:14:04
2 Martijn Dekker 2:15:27
3 Paul Embrechts BEL 2:16:36
4 Rorik Schouten 2:17:10
5 Rob Barel 2:18:49 H50
6 Bert Flier 2:18:51
7 Tim Van Daele BEL 2:20:45
8 Jeroen van Dijke 2:23:33
9 Robert Mijwaart 2:23:45 H40
10 Michael Krijnen 2:24:38 H40 VROUWEN
------------------------------
-- 1 Marianne Goijert 2:45:03
2 Marijke Zeekant 2:50:36 D55
3 Silvia Brouwer 2:52:54
4 Cora Vlot 2.55.50 D45
5 Dagmar Krijnen 2:56:58
6 Geke Venema 2:59:09 D45
7 Marleen Stroomer 3:00:23
8 Talitha Boorsma 3:20:05
9 Cora Mulder 3:20:05 D50
10 Nicole van der Voort 3:31:32

Bronnen / Links:
Beach Challenge Den Haag