Thuisfavoriet Van Wouw wint triathlon van Noordwijkerhout

NOORDWIJKERHOUT – Thuisfavoriet Wardie van Wouw schreef zondag de 21e Triathlon van Noordwijkerhout op zijn naam. Van Wouw moest knokken op de fiets om een grote achterstand na het zwemonderdeel goed te maken. De 35-jarige Voorhouter fietste als een sneltrein over het parcours, richting de koppositie en consolideerde deze tijdens het afsluitende looponderdeel.

De afmelding van titelverdediger Niels Strijk gaf de organisatie in Noordwijkerhout gemengde gevoelens. Zonder Strijk verdween de uitgesproken favoriet van het toneel, maar ontstond een situatie waarbij ineens regiogenoten Wardie van Wouw en Nico Verkade tot de titelkandidaten behoorden.

De groep favorieten telde daarnaast nog een groot aantal atleten van buiten de Duin- en Bollenstreek. Rinse van den Ouweelen bijvoorbeeld, die als eerste uit het Oosterduinse meer kwam. Na een kilometer zwemmen pakte hij een comfortabele voorsprong op zowel Verkade, maar vooral op Van Wouw. Verkade keek tegen een achterstand van een minuut aan en Van Wouw zag het gat zelfs oplopen tot ruim drie minuten. Toch verliet Van Wouw het Oosterduinse meer met een goed gevoel. “Vorig jaar was ik nog anderhalve minuut later uit het water.” Aan de overwinning dacht Van Wouw nog lang niet: “Ook de eerste kilometers op de fiets vielen tegen. Ik kwam slecht in mijn ritme. Maar eenmaal met de wind in mijn rug haalde ik de ene na de andere atleet in.”

In recordtempo stoomde Van Wouw op richting de andere favorieten. Halverwege het fietsonderdeel was hij niet alleen Verkade voorbij geraasd, maar ook koploper Van den Ouweelen. Tijdens de wissel van het fietsonderdeel naar het looponderdeel, bleek pas echt welke schade Van Wouw zijn concurrentie had aangebracht. Met een gemiddelde van bijna 41 km per uur noteerde hij van alle favorieten veruit de snelste fietstijd. Tevens creëerde de Voorhouter hiermee een comfortabele voorsprong voor de twee looprondes van vijf kilometer.

Met iets meer dan een minuut voorsprong op Van den Ouweelen en Van der Wind schoot Van Wouw in zijn loopschoenen. Verkade had zich ondertussen opgeklommen naar een vijfde plaats. Bij de doorkomst na vijf kilometer wist het publiek eigenlijk al dat Van Wouw de triathlon van Noordwijkerhout ging winnen. “Maar zelf was ik daar een stuk minder zeker van”, gaf de geboren Noordwijkerhouter na afloop eerlijk toe. “Ik dacht alleen maar aan zo hard mogelijk doorlopen.”

Achter hem explodeerde het gevecht om de tweede plaats, waarbij Verkade dankzij een sterk looponderdeel van een vijfde naar een tweede plaats doorschoof. Op de finish kon de Noordwijkse master echter geen bedreiging meer vormen voor Van Wouw. “Je moet gewoon wat langzamer gaan fietsen”, grapte Verkade na afloop tegen zijn clubgenoot.

Waarschijnlijk zit dat er voorlopig niet in. De eerste overwinning van Van Wouw smaakt naar meer. “Dit is een fantastisch gevoel. Hier komen veel bekenden kijken. En eigenlijk ben ik pas echt een jaar volop gefocused op de triathlon. Vooral op het zwemonderdeel hoop ik mij de komende jaren nog flink te verbeteren.”

 UITSLAGEN TRIATHLON NOORDWIJKERHOUT (Kwart triathlon) 
MANNEN
------------------------- 1 Wardie van Wouw 1:58:35
2 Nico Verkade 2:01:40
3 Eelco vd Wind 2:01:59 VROUWEN
------------------------
1 Liane van Egmond 2:23:51
2 Brenda Schuurkamp 2:25:40
3 Alicia Norris 2:26:18

Bronnen / Links:
– Triathlon Noordwijkerhout