NK Crosstriathlon Kijkduin generale repetitie voor EK 2012

DEN HAAG-KIJKDUIN – Aanstaande zaterdag is het weer zee, zand en zweten in badplaats Kijkduin. De jaarlijkse crosstriathlon is opnieuw het decor voor het NK, maar ditmaal zullen de organisatoren in het achterhoofd ook al met de volgende editie bezig zijn. Vorige week werd bekend dat de Beach Challenge volgend jaar het EK mag organiseren. Het WK van 2013 komt mogelijk ook naar Kijkduin.

Sinds 1998 is crosstriathlon een vast onderdeel van de sportmenukaart van Den Haag en omgeving. De zware discipline bestaat hier uit zwemmen in zee, mountainbiken op het strand en door de Puinduinen en ter afsluiting een pittige crossloop door de duinen en over het strand. Deelnemers en publiek roemen het gevecht met de elementen en de strijd die de atleet met zichzelf levert.

Bij de MANNEN zullen vele ogen zaterdag gericht zijn op Barendrechter Bert Flier. Flier is regerend kampioen, won al tweemaal de Beach Challenge en was de laatste vier jaren telkens op het podium te vinden. Flier toonde zijn vorm onlangs al met een zege op de halve triathlon van Westervoort en een derde plek op het NK over de halve triathlon, afgelopen weekend in Didam. Flier kan op tegenstand rekenen van de Belg Paul Embrechts, die de Beach Challenge won in 2009 en vorig jaar tweede werd. Rob Barel behoeft eigenlijk geen introductie. De man uit Overberg won bijna alles wat er te winnen valt en is, alhoewel de vijftig gepasseerd, een geduchte tegenstander. Ook Rorik Schouten is altijd een factor van betekenis op de crosstriathlons. Vorige week werd hij nog negende op het EK in het Hongaarse Visegrad. Bij de MANNEN junioren is Almeerder Jarich van Woersem de voornaamste titelkandidaat. Hij won afgelopen op het EK zilver in zijn leeftijdsklasse.

Kanshebber op de titel bij de vrouwen zijn de lokale favoriete Marianne Goijert uit Monster, die vorig jaar tweede werd. Dit jaar werd zij al zevende bij het NK over de olympische afstand. Goijert is afkomstig uit de atletiek maar timmert met name op de offroad disciplines de laatste jaren nadrukkelijk aan de weg. Cora Vlot uit Hendrik-Ido-Ambacht won afgelopen week nog brons bij het NK over de halve triathlon in Didam, schreef onlangs voor de zesde keer de triathlon van Oud Gastel op haar naam en mag dus ook in Kijkduin voorin verwacht worden. Ook Marijke Zeekant en Talitha Boorsma zijn namen om rekening mee te houden. Juniore Jip Veelenturf zal na haar gouden plak op het EK afgelopen weekend en haar eerdere zilveren plak op het WK ongetwijfeld graag tonen in Nederland de beste te zijn en zal derhalve als favoriete starten bij de titelstrijd voor de vrouwen junioren.

Bronnen / Links:
Beach Challenge triathlon, Den Haag-Kijkduin
– Nederlandse Triathlon Bond