Findlay pakt vierde WCS-zege in Madrid; Rachel Klamer tiende

MADRID (ESP) – Ze staat nu op gelijke hoogte met Emma Moffatt als het gaat om het aantal World Championships zeges: vier. Maar met dat verschil dat ze deze binnen één jaar bij elkaar heeft gesprokkeld. Paula Findlay is daarmee inmiddels al definitief bijgeschreven in de Hall of Fame binnen de ITU-triathlonscene. In Madrid was ze continu aanvallend voorin te vinden, om het in de slotkilometers af te maken. De Nederlandse vrouwen waren veroordeeld tot de achtervolging. Rachel Klamer wist desondanks toch nog naar een tiende plaats te lopen en zich te nomineren voor Olympische kwalificatie.

Al bij het zwemmen zat de Canadese al attent van voren, om vervolgens de groep van zestien leidende dames in de eerste kilometers los te rijden van de rest. Hetgeen lukte. Maaike Caelers kwam als eerste Nederlandse als twaalfde uit het water, maar miste de slag om in de kopgroep te blijven. Ze zou de wedstrijd later niet uitmaken. Lisa Mensink, Danne Boterenbrood en Klamer zaten in de eerste achtervolgende groep met daarin ook regerend wereldkampioene Emma Moffatt. Mensink kon het tempo niet volgen en viel uiteindelijk terug. Alle inspanningen van de groep-Moffatt ten spijt, konden ze het gat dat de kopgroep al vroeg in de wedstrijd had geslagen niet wegwerken.

Meteen na de tweede wissel scheidde Findlay zich af, samen met Andrea Hewitt en Helen Jenkins. Achter het leidende drietal ging Emmie Charayron vol in de achtervolging. De acht seconden die haar scheidde van de leidsters werd er iedere ronde eentje minder, maar erbij komen lukte haar niet. In de slotkilometers kon uiteindelijk Hewitt het tempo aan kop net niet meer volgen, en zo werd het een dubbele sprint: eentje om plaatsen één en twee, en eentje om plaatsen drie en vier. Findlay won haar sprint van Jenkins, en uiteindelijk ook Charayron van Hewitt.

Vanuit de achtervolgende groep wist Klamer nog een inhaalslag te maken en eindigde uiteindelijk op een zeer fraaie tiende plaats, drie plaatsen boven de regerend wereldkampioene. Maar ook Boterenbrood zette een sterke zeventiende plaats neer in het sterrenveld van Madrid. Mensink werd uiteindelijk 34e.

UITSLAGEN WCS TRIATHLON MADRID (ESP) (Olympische afstand) 
VROUWEN ----------------------------
1 Paula Findlay CAN 2.03.46
2 Helen Jenkins GBR 2.03.49
3 Emmie Charayron FRA 2.03.58
4 Andrea Hewitt NZL 2.04.00
5 Barbara Riveros Diaz CHL 2.04.43
6 Kate McLroy NZL 2.04.57
7 Sara Groff USA 2.05.28
8 Laura Bennett USA 2.05.33
9 Svenja Bazlen GER 2.05.35
10 Rachel Klamer 2.05.58

Bronnen / Links:
International Triathlon Union