Charayron en Brownlees imponeren bij Europese titelstrijd

Emmie Charayron wint het EK bij de senioren (foto: ITU/Janos Schmidt)

PONTEVEDRA (ESP) – Twee jaar na haar Europese titel bij de junioren in Holten is de Franse Emmie Charayron nu ook bij de senioren Europa’s sterkste. En niet een beetje. Op de fiets liet ze zich al nadrukkelijk zien, en dankzij een moordend snel looponderdeel pakte ze uiteindelijk met een ruime anderhalve minuut marge de winst.

Tijdens het zwemmen kon een groepje snelle zwemsters, met daarin ook Sarissa de Vries, maar kort genieten van hun koppositie. Charayron keek na het zwemmen aan tegen een minuut achterstand, maar wist de groep achtervolgers terug tot aan de kopgroep te brengen in de derde fietsronde waarna een grote kopgroep van zo’n dertig atletes ontstond. Na de wissel meldde de Francaise zich snel van voren en na de eerste ronde lag ze al zo’n twintig seconden los, om daarna gestaag verder van de concurrentie weg te lopen. Achter haar werd halverwege wel duidelijk dat de overige twee podiumplaatsen verdeeld zouden worden tussen Ainhoa Murua, Vendula Frintova en Annamaria Mazzetti. In de sprint wisten de laatste twee Murua te verschalken, waarbij Frintova uiteindelijk in de laatste honderd meter nog het meeste over had.
De Vries reikte uiteindelijk tot de twintigste plaats. Neiske Becks eindigde in de achterhoede.

Bij de MANNEN was het weer een double sweep van de gebroeders Brownlee. In de thuisstad van Javier Gomez wisten de beide broers al vroeg in de wedstrijd samen met zes andere atleten een gat van 25 seconden te slaan op de achtervolgende groep met daarin de Spanjaard. Maar toen Alistair Brownlee lek reed, leek dat het einde van zijn titelaspiraties. Of toch niet? Waar hij zo snel een ander wiel vandaan haalde – bij de wielpost of onopgemerkt toch bij een teamgenoot – is vooralsnog onduidelijk, maar voordat men het goed en wel doorhad was hij weer terug bij de kopgroep. Na de wissel trok hij samen met zijn broer weg van de rest, om uiteindelijk met een lichte marge op Jonathan de Europese titel te pakken. Gomez zakte vanwege krampaanvallen ver terug naar plaats veertig, maar vocht zichzelf voor zijn plaatsgenoten naar de finish. Jan van Berkel eindigde als twintigste.

In de eerdere juniorenwedstrijd ook geen Nederlands succes. Ilona Eversdijk, Charissa Zijlstra en Marco Akershoek eindigden in de achterhoede op een 39e, 49e resp. 40e plaats.

De enige Nederlandse medaille was weggelegd voor paratriatlete Joleen Hakker. De blinde atlete wist samen met haar begeleidster Bianca Nijhof beslag te leggen op het brons. Hakker had een voor haar doen goed zwemonderdeel, rukte door sterk fietsen op naar de eerste plek, maar moest die bij het lopen in de hitte toch weer prijsgeven. Paratriathlon-coördinator Rob Noordzij moest genoegen nemen met de vierde plaats in zijn categorie.

 UITSLAGEN (EK TRIATHLON PONTEVEDRA (ESP) (Olympische afstand) 
MANNEN
 
--------------------------------- 
1 Alistair Brownlee GBR 1.48.48
 2 Jonathan Brownlee GBR 1.48.56
 3 Dmitry Polyansky RUS 1.50.10
 4 Mario Mola ESP 1.50.17
5 Alessandro Fabian ITA 1.50.24
6 Joao Pereira POR 1.50.35
7 Laurent Vidal FRA 1.50.55
8 Danylo Sapunov UKR 1.50.56
9 Tony Moulai FRA 1.51.03
10 Yegor Martynenko UKR 1.51.04 VROUWEN ------------------------------ -- 1 Emmie Charayron FRA 2:04:00 2 Vendula Frintova CZE 2:05:27 3 Annamaria Mazzetti ITA 2:05:28 4 Ainhoa Murua ESP 2:05:40
5 Yuliya Yelistratova UKR 2:06:10
6 Marina Damlaimcourt ESP 2:06:21
7 Zsofia Kovacs HUN 2:06:22
8 Sarah Fladung GER 2:06:27
9 Helle Frederiksen DEN 2:06:29
10 Jodie Stimpson GBR 2:06:41

Bronnen / Links:International Triathlon Union