Alistair Brownlee leidt van start tot finish in Kitzbühel

KITZBÜHEL (AUT) – Wie gaat Alistair Brownlee nog afstoppen om volgend jaar bij de Spelen in eigen land de gouden medaille te pakken? De jonge Brit is in het pre-Olympische seizoen heer en meester in het triathlonpeloton. De enige die hem mogelijk van goud af zouden kunnen houden zijn Javier Gomez en zijn jongere broer Jonathan. En aangezien deze twee vandaag in het Oostenrijkse Kitzbühel niet aan de start stonden, stond de winnaar vooraf eigenlijk al bijna vast. Brownlee leidde tijdens het zwemmen, voerde de kopgroep van drie aan om vervolgens tijdens het lopen de rest van het veld op afstand te zetten. De enige Nederlandse deelnemer, Jan van Berkel, eindigde uiteindelijk als 38e.

De wedstrijd in Kitzbühel gold ook als de start van Chris McCormack om het Australische team te halen voor deelname aan de Olympische Spelen. De regerend Ironmankampioen zet dit seizoen al zijn kaarten op het Olympische traject, maar aan deze eerste ronde zal hij weinig positieve herinneringen overhouden. Macca kwam al met ruim een minuut achterstand op de OD-wereldtoppers uit het water en was hij veroordeeld tot de achtervolging. In de zesde fietsronde gaf hij, met inmiddels zo’n vijf minuten achterstand op de kop, de pijp aan Maarten. Enige troost was dat tweevoudig Olympisch medaillewinnaar Simon Whitfield al twee ronden eerder was uitgestapt. Wellicht dat de wedstrijd voor hem toch te kort was na de Challenge Cairns, die hij twee weken geleden nog winnend afsloot. Niet echt de beste voorbereiding als je je seizoen richt op het halen van de Spelen, zou je toch zeggen.

Voor Brownlee maakte het niet uit. Net zo min als de weersomstandigheden: wat de kalender ook aangaf, het leek wel herfst. Wind, kou en regen deden hem niets. Hij kwam als eerste uit het water en tijdens het fietsen dicteerde hij het tempo. Uiteindelijk nam hij samen met Reinaldo Colucci en landgenoot Stuart Hayes, de winnaar van vorig jaar, een kleine voorsprong op de grote achtervolgende groep. Om vervolgens met een ‘scorching’ tempo bij het lopen de wedstrijd naar zich toe te trekken. Alexandr Brukhankov en Sven Riederer liepen vervolgens nog naar plaatsen twee en drie. Nodeloos om te vermelden dat Brownlee met afstand aan de leiding gaat in het WCS-klassement 2011.

 UITSLAGEN TRIATHLON KITZBÜHEL (AUT) (Olympische afstand) 
MANNEN

------------------------------
1 Alistair Brownlee GBR 1:51:52
2 Alexandr Brukhankov RUS 1:52:38
3 Sven Riederer SUI 1:52:59
4 Will Clarke GBR 1:53:08
5 Brad Kahlefeldt AUS 1:53:10
6 Laurent Vidal FRA 1:53:13
7 Vladimir Turbaevskiy RUS 1:53:17
8 Dimitry Polyansky RUS 1:53:20
9 Vincent Luis FRA 1:53:23
10 Bevan Docherty NZL 1:53:26

Bronnen / Links:
International Triathlon Union