ITU koerst aan op verzoening met WTC

VANCOUVER / TARPON SPRINGS (USA) – Het lijkt erop dat de ITU onder het voorzitterschap van Marisol Casado de confronterende koers die haar voorganger Les McDonald strak aanhing steeds nadrukkelijker verruilt voor een verzoenende. In vervolg op de gesprekken die onlangs plaatsvonden tussen ITU en Tri-Star is nu ook bekend geworden dat er voorzichtige gesprekken gaande zijn met andere (commerciële) wedstrijdorganisatoren. Eerste verkenningen zijn er al geweest met TEAM Unlimited – het sportmarketingbureau achter het XTERRA-circuit – en de organisatoren van het Challenge circuit. Besprekingen met de World Triathlon Corporation – onder het bewind van McDonald bijna de gezworen vijand van de ITU – zijn reeds in een behoorlijk gevorderd stadium. Alle eerdere gesprekken zijn in een behoorlijke mate van vertrouwelijkheid gevoerd om te voorkomen dat allerlei sportpolitieke spelletjes het proces zouden verstoren.

De eerste geluiden over de uitkomst gaan zelfs zo ver dat de ITU de Ironman-afstand weer volledig in ere wil gaan herstellen als officiële WK-afstand en daarmee de Ironmans weer een volwaardige plaats binnen de ITU te geven. Wel heeft de ITU als belangrijke eis dat het WK over de lange afstand niet ‘vast’ op Hawaii plaatsvindt, maar net als alle andere WK’s moet kunnen rouleren. Als tegemoetkoming is naar de WTC toegezegd om in ieder geval de eerste paar jaar de WK’s sowieso aan wedstrijden onder het Ironmanlabel toe te wijzen, als eerste aan Frankfurt. Als de besprekingen verder goed worden afgerond, zou Frankfurt al in 2013 het eerste Ironman / ITU WK kunnen krijgen.

UPDATE 2-apr: Mocht het maar zo zijn dat de ITU en de WTC de strijdbijl officieel begroeven. Misschien dat in de komende jaren de openlijke hostiliteiten zoals onder het bewind van Les McDonald tot het verleden gaan behoren, het zal helaas nog wel wat meer vergen eer ITU en WTC weer volledig ‘reunited’ zijn. Laat staan dat de WTC haar kroonjuweel van de Ironman Hawaii laat schieten. Voor nu een één-aprilgrap dus. Maar wel met enige hoop dat beide kemphanen in de nabije toekomst hun onderlinge ‘beef’ weten op te lossen in het belang van de sport als geheel.

Bronnen / Links:
International Triathlon Union