Topvelden treden aan bij NK-weekend Stein

STEIN – De Stichting Triathlon Stein maakt zich op voor een weekend met topwedstrijden op zaterdag 19 en zondag 20 juni. Hoofdwedstrijd van het evenement is de lange afstand op zondag, waarvoor zich een sterk en internationaal deelnemersveld heeft gemeld. Het wordt de tiende maal dat de atleten in de Limburgse heuvels over de lange ‘Stein-afstand’ zullen strijden, en voor de Nederlanders ligt aan de meet dit jaar weer de nationale titel te wachten. Ook het eerste NK Sprint op zaterdag is veelbelovend, met vrijwel de gehele Nederlandse top aan de start.
Alle wedstrijden op zaterdag en zondag zullen live te volgen zijn op sabictriathlon.nl, met live videostreams, foto’s, tussen- en eindstanden en een tekstueel live-verslag.

De kampioen uit 2009, Dirk Wijnalda, zal zijn titel komen verdedigen. Hij is gebrand op een goede wedstrijd, aangezien zijn voorjaar tot dusver in de war geschopt werd door de aswolk. Wijnalda krijgt serieuze concurrentie uit het buitenland: Gerrit Schellens is al sinds 2003 houder van het parcoursrecord in Stein en heeft sindsdien een grote reputatie opgebouwd in de wereldtop op de lange afstand. Hij is voormalig Europees Kampioen en won twee maal de Ironman van Zuid-Afrika. In Nederland is hij welhaast bekender dan in België vanwege zijn vijfvoudige winst in Almere. De inmiddels 43-jarige Schellens kan nog altijd op het hoogste niveau mee, maar heeft dit jaar toch echt zijn afscheid van de topsport aangekondigd. In dat kader zal hij naast Stein ook nog één keer acteren in Almere.

Ook de Belg Pieter Hélin is een goede bekende in Stein, want hij won in 2008 en werd tweede in 2007 en 2009. De voormalig duatleet staat bekend om zijn sterke looponderdeel, overigens ook de specialiteit van Wijnalda en Schellens. De Duitser Georg Potrebitsch hoopt juist zijn sterke fietsonderdeel uit te spelen, iets dat hij vorig jaar deed toen hij uit het niets naar de winst greep in Almere. Andere sterke buitenlanders zijn de Brit Alun Woodward en de Duitser Uwe Kappelhoff. Concurrentie voor de Nederlandse titel is te verwachten van Dave Rost, die vorig jaar beslag legde op de derde plaats in Stein. Een andere NK-podiumkandidaat is een verassende naam: Sander Berk, voormalig nationaal kampioen op de Olympische afstand. Berk nam in 2008 als enige Nederlandse triatleet deel aan de Olympische Spelen in Beijing, maar is dit jaar bezig zijn focus te verleggen naar het langere werk. In zijn tweede thuisland Zuid-Afrika won hij al halve triathlons, maar het blijft natuurlijk een verassing of hij al inhoud genoeg heeft voor een huzarenstukje in Stein.

De regerend nationaal kampioene bij de dames, Irene Kinnegim, raakte dit voorseizoen geblesseerd en heeft deze week besloten om die reden nog af te zien van deelname in Stein. Heleen bij de Vaate wil graag weer een goede wedstrijd neerzetten in haar eigen woonplaats. De Steinse won de wedstrijd in 2004 en 2007 en is ambassadrice van het evenement, waarvan het fietsparcours praktisch door haar voortuin loopt. Bij de Vaate zag vorig jaar haar seizoen door blessureleed in het water vallen, maar is nu weer helemaal fit en heeft specifiek toegewerkt naar het NK in Stein. Sonja Jaarsveld scoort ook steeds betere resultaten op internationale lange afstand wedstrijden (onlangs de vijfde plaats bij de Ironman in Zuid-Afrika) en zal ongetwijfeld proberen het Bij de Vaate lastig te maken. De Nederlandse dames krijgen te maken een sterke opponente uit Duitsland: Ulrike Schwalbe is voormalig wereldkampioene op de duathlon en won Stein al eens in 2006, waarna ze in 2007 door Bij de Vaate naar de tweede plaats werd verwezen. Verder zal ook de Hongaarse titelhoudster op de halve triathlon afstand, Anna Halasz, proberen zich in de strijd te mengen. Pikant detail is dat geen van deze dames bekend staat als snelle zwemster, dus er wordt een hevige strijd op het fiets- en loopparcours verwacht. Echter, op het laatste moment kreeg de organisatie een aanvraag van de Canadese Tereza Macel, met haar vierde plaats bij de Ironman Worlds op Hawaii vorig jaar een absolute topfavoriete voor de race. Mocht zij deze week besluiten inderdaad te starten in Stein kan met haar sterke zwem- en fietsonderdeel worden verwacht dat ze een grote voorsprong zal nemen op al haar concurrentes. De grote vraag zal dan zijn of de loopkwaliteiten van Bij de Vaate, Schwalbe en Jaarsveld goed genoeg zijn om alsnog in haar buurt te komen.

Naast de lange afstand klassieker op zondag, staat op zaterdag voor het eerst het NK over de Sprintafstand op de agenda. Bij de heren is Bas Diederen de huizenhoge favoriet, met al vier titels in Stein op zak kent hij alle geheimen van deze wedstrijd. Maar met name vanwege zijn loopsnelheid behoort ook thuisfavoriet Luc van Es absoluut tot de kanshebbers. Zij krijgen verder te maken met Jan van Berkel, Edo van der Meer, Martijn Dekker, Tim Dullaart en Lesley Derks.
De dameswedstrijd kent al net zo’n ervaren favoriete, want ook Birgit Cals-Berk wist al vier keer het NK in Stein te winnen. Ze krijgt net als vorig jaar te maken met Danne Boterenbrood, die elk jaar dichter in de buurt komt en hopelijk op tijd hersteld is van een loopblessure die haar al enkele weken parten speelt. Daarnaast wordt er vuurwerk verwacht van supertalent Maaike Caelers. Zij start voor de eerste keer op een NK bij de senioren, maar getuige haar internationale resultaten zal ze meteen voor het goud willen meestrijden.

Bronnen / Links:
Rens Hollanders
SABIC Triathlon Stein