Georg Potrebitsch en en Heleen bij de Vaate winnen groots in Stein

STEIN – Bij de Open Nederlandse Kampioenschappen Lange Afstand triathlon in Stein belandden bij de heren drie buitenlanders op het podium: De Duitser Georg Potrebitsch won voor de Belgen Gerrit Schellens en Pieter Hélin. De Nederlandse titel ging naar Sander Berk, die Erik-Simon Strijk en Dirk Wijnalda voorbleef. In de dameswedstrijd zegevierde de Steinse Heleen bij de Vaate glorieus in haar thuiswedstrijd door topfavoriete Tereza Macel uit Canada voor te blijven. De nummers drie en vier in de wedstrijd, Sonja Jaarsveld en Eva Janssen bleven dicht in de buurt en completeerden het NK podium.

Op de overwegend koele, maar droge zondagmorgen doken debutant Sander Berk en favoriet Georg Potrebitsch na ruim 37 minuten als eersten op uit het water in de haven van Stein. Opvallend was het sterke zwemonderdeel van Gerrit Schellens, die slechts drie minuten toegaf en zich meteen kandideerde voor een sterke afscheidswedstrijd in Stein. Potrebitsch nam snel afstand van Berk en vergrootte ronde na ronde zijn voorsprong tijdens het fietsonderdeel tot een indrukwekkende marge van ruim tien minuten. Berk wilde reed ontspannen en energie sparend en werd richting het einde van het fietsen ingelopen door het duo Gerrit Schellens en Remy Vasseur. Hélin, nog winnaar in 2008, maakte een sterke opmars, evenals de uittredend Nationaal kampioen Dirk Wijnalda en Erik-Simon Strijk.

Tijdens het lopen maakten de twee Belgen meteen duidelijk dat zij naast Potrebitsch de belangrijkste podiumkandidaten waren. Met name Schellens liep weer indrukwekkend snel, maar kwam op de meet twee minuten te kort voor de winst. De Duitser won vorig jaar al die andere Nederlandse klassieker op de lange afstand in Almere, maar moest op geaccidenteerde terrein in Stein erg diep gaan om ook hier te zegevieren. Het lukte uiteindelijk toch, tot zijn grote verbazing en blijdschap. Sander Berk zette zijn bekeken race ook lopend goed voort en kende geen moment van verslapping. Hoewel er op hem werd gejaagd vanwege de nationale titel, kon hij de sterk lopende Strijk en Wijnalda van zich af houden.

De eerste dame na het zwemonderdeel was Macel, die zelfs als derde overall achter Berk en Potrebitsch uit het water kwam. Andere favorieten als Bij de Vaate en de Duitse Ulrike Schwalbe gaven een ruime tien minuten toe. Janssen en Jaarsveld zaten daar tussen in op respectievelijk vier en zeven minuten. Op de fiets tekende zich vervolgens een spannende race af: Janssen en Jaarsveld liepen in op koploopster Macel, en Bij de Vaate was ontketend en liep op haar beurt weer in op de concurrentes voor haar. Alleen Schwalbe kon het hoge tempo niet volgen en speelde verder geen rol van betekenis meer. Aan het einde van het fietsonderdeel zag Macel haar voorsprong geslonken tot één minuut op Bij de Vaate, met vlak daarachter Jaarsveld en Janssen.

Stein maakte zich op voor een uiterst spannend looponderdeel. Macel hield haar koppositie lang vol, Bij de Vaate had het consolideerde haar tweede plaats, maar in de eerste ronden kwam de dreiging vooral van de sterk opstomende Jaarsveld en Janssen. Halverwege lagen de vier dames allen binnen één minuut. In de laatste twee ronden liepen Jaarsveld en Bij de Vaate samen het gat met Macel dicht, en vervolgens waren het de ervaren full-profs Macel en Bij de Vaate die toch Jaarsveld weer wisten af te schudden. In de laatste ronde plaatste Bij de Vaate vervolgens haar laatste versnelling, waarmee ze meter voor meter afstand nam van Macel. Een zwaarbevochten zege, waarmee ze bewees weer helemaal terug te zijn op topniveau en voor zichzelf eindelijk een streep kon zetten onder haar blessure-jaar 2009.

Dat het niveau hoog lag in Stein dit jaar bleek ook uit het verbreken van de parcoursrecords bij de heren èn de dames. Potrebitsch was op de meet precies 27 tellen sneller dan de toptijd die zijn tegenstrever Schellens in 2003 had neergezet. Het indrukwekkend hoge niveau van de dameswedstrijd werd ook door de klok duidelijk in beeld gebracht: Bij de Vaate was maar liefst meer dan tien minuten sneller dan het record dat de Wit-Russische Natallia Barkun vorig jaar had neergezet.

 UITSLAGEN NK TRIATHLON (LD) STEIN 
MANNEN

-----------------------------
1 Georg Potrebitsch GER 5:26:07
2 Gerrit Schellens BEL 5:28:05
3 Pieter Hélin BEL 5:35:53
4 Sander Berk 5:37:25
5 Erik-simon Strijk 5:39:05
6 Dirk Wijnalda 5:42:01
7 Roeland Smits 5:43:43
8 Remy Vasseur 5:44:52
9 Pieter Vanhee BEL 5:47:49
10 René Poppe 5:51:00
VROUWEN ----------------------------
1 Heleen bij de Vaate 6:03:57
2 Tereza Macel CAN 6:05:32
3 Sonja Jaarsveld 6:06:35
4 Eva Janssen 6:08:48
5 Esther de Vries 6:21:45

Bronnen / Links:
Wim van den Broek, NTB-Persdienst
Rens Hollanders
SABIC Triathlon Stein