Diederen voltooit trilogie op NK halve triathlon

NIEUWKOOP – Voor het derde opeenvolgende jaar is Bas Diederen in een herfstachtig nat en stormachtig Nieuwkoop Nederlands kampioen halve triathlon geworden. Niet met het machtsvertoon van de vorige twee jaar, toen de Limburger met tien minuten voorsprong bij de finish in Nieuwkoop arriveerde, maar wel weer overtuigend de beste. Bij de vrouwen prolongeerde Mirjam Weerd haar nationale titel op de middenafstand.

Diederen, die ook op de Olympische afstand al vier titels heeft, duelleerde in en rond de Nieuwkoopse plassen met debutant Edo van der Meer. Bij het zwemmen kwam ook de grote favoriet Sander Berk nog met dit duo uit het water. Hij moest op de fiets het tweetal laten gaan en liet zich terugzakken tot bij Gerbert van de Biggelaar, die met een zesde plaats de beste onder de beloftes zou worden. Diederen en Van der Meer bleven in het begin nog even samen. Langzaam sloop de Limburgse krachtpatser weg bij zijn grootste uitdager, al liet Van der Meer het verschil nooit al te groot worden. Vanuit de tiende positie wist Erik-Simon Strijk zijn race sterk op te bouwen. Hij passeerde in het tweede gedeelte van de twintig kilometer lopen nog Sander Berk, die zijn ambities voor een eerste Nederlandse titel na een overwintering in Zuid-Afrika teniet zag gaan. Berk bleef op zijn beurt de Nederlands kampioen op de hele triathlon Dirk Wijnalda voor.

Bij de vrouwen prolongeerde Mirjam Weerd haar titel, krap vijf weken na haar vierde plaats in de Ironman van Zuid-Afrika. Ze kwam samen met Marleen Vos uit het water en sloeg daarmee al een gat van tien minuten op Heleen bij de Vaate na het zwemmen. Daar bleef aan de finish nog 2,5 minuut van over. “Tactiek was om met zwemmen de voorsprong zo groot mogelijk te maken en dat lukte. Tijdens het lopen moest ik nog wel goed de druk erop houden. Dit is zeker een mooie titel. Enerzijds omdat ik er hard voor heb moeten werken vandaag, anderzijds omdat ik deze overwinning in Nieuwkoop behaal in dienst van het triathlonteam Davilex waar ik sinds dit jaar voor uitkom. En dat alles zo vlak na een hele triathlon. Een gouden plak met een speciaal randje.” , aldus de 34-jarige Amersfoortse.

 UITSLAGEN TRIATHLON NIEUWKOOP 
MANNEN

 ----------------------------- 
1 Bas Diederen 3.48.42
 2 Edo van der Meer 3.50.21
 3 Erik-Simon Strijk 3.56.05
 4 Sander Berk 3.58.28
 5 Dirk Wijnalda 4.00.19
 6 Gerbert van de Biggelaar 4.03.09
 7 Carlo v.d. Bergh 4.04.57
 8 Jacob Veenstra 4.07.12
 9 René Poppe 4.08.40
 10 Thomas Naasz 4.08.53 
VROUWEN ----------------------------
1 Mirjam Weerd 4.23.25
 2 Heleen bij de Vaate 4.25.49
 3 Cora Vlot 4.34.51
 4 Annika Fangmann 4.50.43
 5 Marleen Vos 4.51.10

Bronnen / Links:
Wim van den Broek, NTB-Persdienst
Mirjam Weerd
Vink+Veenman Triathlon Nieuwkoop