Yvonne van Vlerken tweede in Geelong

GEELONG (AUS) – – [updated] – Daags voor de wedstrijd werd Geelong nog geteisterd door een hittegolf, met temperaturen tot 47 graden. Maar op de dag dat daar de Ironman 70.3 gehouden werd, liet het weer zich van een andere kant zien. Met behoorlijk lagere temperaturen, maar ook tijdelijk periodes van hevige regen, werd het de deelnemers op een andere wijze lastig gemaakt. Yvonne van Vlerken kon er goed mee overweg, en wist daarmee andere Ironmankleppers als Belinda Granger, Hillary Biscay en Kate Major het nakijken te geven.

De wedstrijd, waaraan zo’n 1100 atleten deelnamen, werd geopend door Luke McKenzie. Bij de vrouwen ging bij het zwemmen Pip Taylor aan de leiding. Op het zware fietsparcours, gedeeltelijk vlak maar wel voorzien van enkele heuvels, slecht wegdek en blootgesteld aan harde wind, wist Ironmankampioen Craig Alexander samen met een groep anderen snel de leiding te nemen, om vervolgens sterk lopend de winst naar zich toe te trekken.

Bij de dames was het een spannender strijd. Na het zwemmen lagen de eerder genoemde dames Granger, Biscay en Major in een goede positie, samen met Samantha Warriner. Van Vlerken moest weer, zoals gewoonlijk, na het zwemmen beginnen met een stevige opmars door het veld. In de eerste fietsronde werd nog niet veel tijd goedgemaakt, maar eenmaal op dreef moesten alle dames in de tweede en derde ronde voor haar capituleren. Warriner profiteerde nog even van een groep
MANNEN
, maar moest toch een gaatje laten vlak voor de tweede wissel. Daarin bleek de World Cup ervaring van Warriner, die in de wissel haar achterstand van 30 seconden omboog in een voorsprong van zo’n 90 meter. Van Vlerken was in eerste aanleg verrast door de flitswissel van Warriner, en wist ondanks een snelle start van het lopen het gaatje niet te dichten. Beide dames deden niet voor elkaar onder, en ondanks een persoonlijke besttijd voor Van Vlerken kon ze Warriner niet meer te achterhalen.

Van Vlerken was ondanks plaats twee zeer tevreden, met besttijden op alle drie de onderdelen, en een tijd die vier minuten sneller was dan haar snelste tijd ooit. “Deze eerste wedstrijd van het seizoen belooft mooie dingen voor het komende jaar”, aldus Van Vlerken. Zij is daardoor dan ook vol vertrouwen over haar volgende race, op 22 maart tijdens de Ironman 70.3 Singapore. Ook hier zal bij de dames weer een zeer sterk deelnemersveld staan.

UPDATE 11-2: Van Vlerken heeft laten weten het door haar gewonnen prijzengeld van 1200 US Dollar (927 Euro) gedoneerd te hebben aan het “Red Cross Bush-Fire Appeal” ten behoeve van hulp aan de slachtoffers en gedupeerden van de enorme bosbranden die momenteel in Australië woeden.
“Afgelopen zondag konden wij genieten van een goede wedstrijd. De gastvrijheid van de mensen hier in Geelong en de perfecte trainingsfaciliteiten geeft ons de mogelijkheid om ons op een perfecte manier voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Treurig is het echter om toe te moeten zien hoe een enorme ramp zich dicht bij ons afspeelt. Mijn bescheiden bijdrage in de vorm van mijn prijzengeld is van mijn kant een signaal van medeleven met de slachtoffers”, aldus Van Vlerken.

 UITSLAGEN IRONMAN 70.3 GEELONG (AUS) 
MANNEN

-----------------------------
1 Craig Alexander AUS 3:50:51
2 David Dellow AUS 3:53:02
3 Luke Bell AUS 3:53:52
4 Joe Gambles AUS 3:56:13
5 Matty White AUS 3:57:23
6 Jimmy Johnsen DEN 3:57:44
7 Tyler Butterfield USA 3:58:33
8 Luke McKenzie AUS 3:58:38
9 Paul Matthews AUS 3:59:38
10 Tim Reed AUS 4:03:30
VROUWEN ----------------------------
1 Samantha Warriner NZL 4:14:33
2 Yvonne van Vlerken 4:15:25
3 Rebekah Keat AUS 4:17:35
4 Kelly Jarrett AUS 4:21:57
5 Kate Major USA 4:23:48
6 Pip Taylor AUS 4:25:56
7 Kate Bevilaqua AUS 4:28:11
8 Tara Prowse AUS 4:28:48
9 Amelia Pearson AUS 4:29:34
10 Charlotte Paul AUS 4:29:48

Bronnen / Links:
Yvonne van Vlerken
Ironman Live