Twee Nederlanders in top-tien bij WK Rimini

RIMINI (ITA) – De Nederlandse duatletes hebben zich vandaag op het WK duathlon in de breedte goed laten zien. Met top-tien klasseringen voor Eva Janssen en Ruth van der Meijden en een twaalfde plaats voor Stefanie Bouma mocht het Nederlands drietal in het landenklassement het zilver ophalen. Goud was er voor de Spaanse ploeg. Titelverdedigers Paul Amey en Vanessa Fernandes prolongeerden hun titels. Wim Nieuwkerk voelde nog de naweeën van het WK lange afstand in Geel een kleine maand geleden en werd 27e. De Belg Rob Woestenborghs kwam als eerste over de finish, maar werd na een protest van landgenoot Jurgen Dereere gediskwalificeerd wegens roekeloos fietsen in de eerste fietskilometers. Dereere werd overigens voor hetzelfde vergrijp gediskwalificeerd.

Foto: János Schmidt / ITU Media

Het aanvangstempo lag meteen hoog. Twee Portugezen kwamen binnen het half uur terug op de tien kilometer. Daarachter een groepje met favorieten Dereere, Aernouts, Woestenborghs en Amey. Tegen dit lopersgeweld was Nieuwkerk niet opgewassen. Twee minuten na de kopgroep kwam de man uit Fijnaart in de wisselzone om vervolgens in de vierde groep de achtervolging in te zetten. In het verloop van de wedstrijd herstelde de nummer twee van Nederland zich enigszins, maar de top tien zat er toen al niet meer in. Net als voor veel Geel-gangers trouwens, want ook Joeri Vansteelant kon het in Italië niet waarmaken. Enkel Bart Aernouts deed een goede dubbel. Zijn landgenoot Woestenborghs deed nog beter, kwam zelfs als eerste over de finish om vervolgens door de jury uit de uitslag te worden gehaald. De Belg zou zich schuldig hebben gemaakt aan een valpartij, die meerdere slachtoffers eiste. Ook tegen de nummer twee titelverdediger Paul Amey kwam een protest, omdat hij voeding zou hebben aangenomen buiten de aangewezen zone. Het protest werd niet gehonoreerd. Amey klopte Aernouts met zeven seconden voorsprong. Sergio Silva, de snelste loper van het vijftigkoppige deelnemersveld, behaalde het brons.

Bij de vrouwen was Vanessa Fernandes een klasse apart. De Portugese haalde een unieke dubbel: wereldkampioen triathlon en duathlon in hetzelfde jaar. Eerder presteerde alleen de Australische Jackie Gallagher dat in 1996. Fernandes klopte de wereldkampioene lange afstand Catriona Morrison, de Spaanse Ana Burgos eindigde derde. Bondscoach Huub Maas was meer dan tevreden over het optreden van de drie Oranje-duatletes. “Tellen we Fernandes niet mee, dan zijn de verschillen klein en komen we in tijd steeds dichterbij de top. Ze reden alledrie mee voor – zeg maar – de bronzen medaille.”

Update 1-10: Er was deze keer slechts één Nederlandse medaillewinnaar bij de age-groups: Dick Benschop pakte brons bij de Heren-65. In Geel werd hij nog wereldkampioen op de lange afstand. Dichtbij een medaille kwam de bronzen medaillewinnaar van Geel, Paul ten Hag (Heren-55), met een vijfde plaats. Ook dichtbij medailles temidden van 100 deelnemers in de leeftijdsklasse Heren-40 kwamen Ernst Bovenkamp (zevende) en Cyril Mica (negende).

 UITSLAGEN WK DUATHLON RIMINI (ITA) 
MANNEN

-----------------------------
1 Paul Amey GBR 1.48.00
2 Bart Aernouts BEL 1.48.07
3 Sergio Silva POR 1.48.36
4 Sergei Jakovlev RUS 1.48.52
5 Brand du Plessis RSA 1.48.56
6 Lino Barruncho POR 1.49.05
7 Marek Jaskolka POL 1.49.09
8 Alessio Picco ITA 1.49.11
9 Yohann Vincent FRA 1.49.18
10 Kris Coddens BEL 1.49.35
VROUWEN ----------------------------
1 Vanessa Fernandes POR 2.00.51
2 Catriona Morrison GBR 2.02.29
3 Ana Burgos ESP 2.04.27
4 Alexandra Louison FRA 2.04.51
5 Laura Giordano ITA 2.05.09
6 Radka Vodickova CZE 2.05.16
7 Ewa Dederko POL 2.05.35
8 Eva Janssen 2.05.42
9 Ruth van der Meijden 2.05.52
10 Beatriz Tome ESP 2.05.59

Bronnen / Links:
Wim van den Broek, NTB-Persdienst
International Triathlon Union