»
«

Henning en Snowsill domineren Des Moines

DES MOINES (USA) - [updated] - De voorlaatste kans om zich alsnog van een Olympisch ticket te verzekeren hebben Wieke Hoogzaad en Lisa Mensink niet rechtstreeks kunnen benutten. Met een 16e respectievelijk 21e plaats kwamen zij ruim buiten de felbegeerde tweede top-tien notering binnen bij de World Cup van Des Moines. De hoge prijzenpot in deze World Cup wedstrijd (met een totaal van 700.000 dollar wederom ‘s werelds best gedoteerde race) was daar mogelijk mede debet aan, aangezien de bezetting van deze wedstrijd bijzonder sterk te noemen was. De hoofdprijzen gingen naar Rasmus Henning en Emma Snowsill.

De Deen verdedigde dus met succes zijn titel in Des Moines, al waren de verschillen bijzonder klein. Bijna de gehele top-tien finishte binnen een ruime minuut van elkaar. De wedstrijd werd vooraf geplaagd door overstromingen in geheel Iowa. Als gevolg daarvan moest in allerijl gezocht worden naar een alternatieve locatie. Deze werd uiteindelijk gevonden in het Blue Heron lake in West Des Moines.

Bij de vrouwen pakte Snowsill haar derde World Cup zege van dit seizoen. De Australische bevond zich samen met onder andere de regerend wereldkampioene Helen Tucker in de kopgroep bij het fietsen. Mensink en Hoogzaad zaten in de achtervolgende groep, die al vroeg tijdens het fietsen op anderhalve minuut werd gezet. In het slotonderdeel pakte Snowsill meteen de leiding om daarna niet meer om te hoeven zien.

Aangezien Des Moines gold als Amerikaanse trial-wedstrijd voor de Spelen en ook de Australiërs oververtegenwoordigd waren, ontstond reglementair de situatie dat de uitslagenlijst ‘geschoond’ mocht worden ten behoeve van Olympische nominatie (dit vindt plaats als er van één land meer dan drie deelnemers meedoen). In deze geschoonde uitslagenlijst bleek Hoogzaad nog goed voor plaats nummer tien, waarmee zij wederom voldeed aan de eis om bij de eerste tien in een World Cup te eindigen. Het is nu aan NOC*NSF om te bepalen of de veldsterkte in Des Moines voldoende was om de nominatie om te zetten in een ticket. Als NOC*NSF dit honoreert, zal Hoogzaad voor de derde keer namens Nederland op de Spelen mogen optreden.

Over twee weken nemen de twee triatletes nog deel aan de World Cup wedstrijd in Hamburg.

UITSLAGEN
WORLD CUP TRIATHLON DES MOINES (USA)
MANNEN -----------------------------
 1 Rasmus Henning   DEN 1:54:21
 2 Bevan Docherty   NZL 1:54:29
 3 Greg Bennett    AUS 1:54:32
 4 Ivan Rana      ESP 1:54:41
 5 Simon Whitfield   CAN 1:54:49
 6 Hunter Kemper    USA 1:54:58
 7 Alistair Brownlee  GBR 1:55:22
 8 Andy Potts     USA 1:55:26
 9 Dan Wilson     AUS 1:55:37
10 Hendrik De Villiers RSA 1:55:38
VROUWEN ----------------------------
 1 Emma Snowsill    AUS 2:03:15
 2 Emma Moffatt    AUS 2:04:35
 3 Helen Tucker    GBR 2:05:21
 4 Laura Bennett    USA 2:05:30
 5 Liz Blatchford   GBR 2:05:41
 6 Sarah Haskins    USA 2:05:45
 7 Julie Ertel     USA 2:07:12
 8 Becky Lavelle    USA 2:07:44
 9 Sarah Groff     USA 2:08:57
10 Erin Densham    AUS 2:08:59

Bronnen / Links:
International Triathlon Union

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.