Finishen op de mythische Alpe d’Huez?

Vorig jaar nam de Franse toptriatleet Cyrille Neveu het initiatief tot een triathlon die in potentie tot mythische proporties kan uitgroeien: de Triathlon Alpe d’Huez. Zwemmen in het meer bij Bourg d’Oisans, daarna met een lus de ‘Hollandse Berg’ opfietsen, om daarna nog
7 kilometer op hoogte te lopen. Voor de tweede editie, op 29 juli 2007, hebben Neveu en zijn compaan Eric le Pallemec er nog een extra uitdaging aan toegevoegd in de vorm een wedstrijd over de lange afstand: 2200 meter zwemmen, 115 km fietsen over drie alpencols en tot slot 22 kilometer hardlopen bovenop de Alp.

De triathlon van Alpe d’Huez biedt daarmee vier wedstrijden voor elk wat wils: kinderen, sprint, kort en lang. En dat alles in een schitterende omgeving met steeds Alpe d’Huez in het vizier.

Vorig jaar stonden er al 460 deelnemers aan de start, waaronder 20 Nederlanders. Sione Jongstra was met een zesde plaats de snelste Nederlander, en bij de heren was Menno Iedema de snelste. Allebei waren ze zeer enthousiast over deze nieuwe parel op de Franse triathlonkalender. Voor beiden was het een wedstrijd om nooit te vergeten. “Wat bijzonder is, is dat men voor deze wedstrijd de energiecentrale stillegt om in het stuwmeer te kunnen zwemmen wat normaal ten strengste verboden is. Het idee van 500 man in een groot koud stuwmeer met die immense bergen om je heen en een helicopter boven je hoofd gaf een imponerende indruk”, aldus Iedema.

Bronnen / Links:

Pim Veeger en Marijke Zeekant

Triathlon Alpe d’Huez