Marianne Vlasveld beëindigt topsportcarrière als negende bij WK Wintertriathlon

SJUSJOEN (NOR) – Oud-wereld- en Europees kampioene Marianne Vlasveld is zaterdag als negende geëindigd op het WK wintertriathlon in het Noorse Sjusjoen, de laatste wedstrijd in haar imposante topsportcarrière. De wereldtitels gingen in Noorwegen naar Benjamin Sonntag en Sigrid Lang. Voor de laatstgenoemde betekende het inmiddels al weer de vierde wereldtitel, Sonntag was in 2003 al eens eerder wereldkampioen.

Na een langdurige periode van blessures en kwakkelen (ze kampte al sinds afgelopen zomer met een hardnekkige virusinfectie) keerde Vlasveld een maand geleden terug in competitie met een vierde plaats in Liechtenstein. Ze besloot het EK te laten schieten en zich helemaal te richten op de laatste wedstrijd van het jaar, het WK. Maar ook die langere periode rust zette geen zoden aan de dijk. De Rohelse wintertriatlete kon geen kleur geven aan de race en al helemaal geen partij bieden aan haar eeuwige rivale Sigrid Lang, die met overmacht de wereldtitel greep. Vlasveld was vorig jaar nog op een half minuutje van Lang tweede, maar nu was haar achterstand was liefst elf minuten. Als één van de laatste van de twintig atletes rondde ze het looponderdeel af. Dankzij goed fiets- en langlaufwerk sloop ze nog wel de top-tien in. Lang werd op het podium vergezeld door de verrassende Zweedse Nystron, die met een halve skilat-lengte de tweede Duitse Pauli versloeg.

Benjaminn Sonntag verstierde het Noorse feestje. Op het EK waren de Noren Holme en Post nog goed voor goud en zilver, nu moesten ze allebei een plaats inleveren. Bij de MANNEN was de spanning groter, binnen een minuut kwamen de medaillewinnaars over de streep. Bij de age-groupers was Co Looijenstein wederom succesvol; hij prolongeerde zijn wereldtitel in de categorie 55-59 jaar.

Vlasveld kan terugkijken op een mooie carrière waarin ze 2x wereldkampioene werd en driemaal het EK wist te winnen. Daarnaast behaalde ze talloze wereldbekeroverwinningen en Nederlandse langlauftitels. Ook vertegenwoordigde ze Nederland vijfmaal op het WK langlauf. Een Olympisch optreden is het enige wat ontbreekt. In Turijn is het niet gelukt om wintertriathlon aan het programma toe te voegen, wat wellicht zal gebeuren in Vancouver. Ook van haar functie als atletenvertegenwoordigster bij de Internationale Triathlon Unie heeft ze vandaag afscheid genomen.

 UITSLAGEN WK WINTERTRIATHLON SJUSJOEN (NOR) 
MANNEN

 ----------------------------- 
1 Benjamin Sonntag GER 1.34.11
 2 Alf Roger Holme NOR 1.34.42
 3 Arne Post NOR 1.35.04
 4 Sigi Bauer AUT 1.38.09
 5 Peter Barton SVK 1.38.09
 6 Jiri Zak CZE 1.38.43 
VROUWEN ----------------------------
1 Sigrid Lang GER 1.41.23
 2 Eva Nystrom SWE 1.46.13
 3 Gabi Pauli GER 1.46.13
 9 Marianne Vlasveld 1.52.18

Bronnen / Links:
Frans Ittman
Wim van den Broek, NTB-Persdienst