Nederlanders in de achterhoede bij World Cup Madeira

De ITU World Cup-wedstrijd op het Portugese eiland Madeira, waar in 2004 het WK wordt gehouden, is voor de Nederlanders weinig succesvol verlopen. Deze wedstrijd was één van de laatste kansen om een startplaats voor het WK in Mexico volgende maand af te dwingen. De Nederlandse heren slaagden daar niet in. Het is daarnaast ook twijfelachtig of er Nederlandse dames aan de start (kunnen) verschijnen. Wieke Hoogzaad en Ingrid van Lubek beschikken waarschijnlijk nog over een voldoende ranking, maar beiden lijken niet klaar voor het WK. Hoogzaad is al het gehele jaar geblesseerd en is waarschijnlijk niet tijdig hersteld. Van Lubek behaalde in de eerste (zomer)maanden van het seizoen hoopvolle prestaties (o.a. in Zundert en Holten), maar de 28e plaats die zij dit weekend op Madeira behaalde biedt weinig perspectief.

De World Cup werd gewonnen door de Britse Andrea Whitcombe bij de dames, bij de heren was de Spaanse Europees kampioen Ivan Rana de sterkste. Sander Berk en André Laven haalden de finish niet. Dennis Looze kon zwemmend en fietsend goed bijblijven, maar moest bij het lopen veel terrein prijsgeven en eindigde op een 32e plaats.

De kans is nu groot dat Nederland voor het eerst sinds jaren niet op het WK Olympic Distance vertegenwoordigd zal zijn bij de Elite. Bij de junioren zullen wel landgenoten starten. Wendy de Boer – en waarschijnlijk ook haar zus Tanya – zal Nederland vertegenwoordigen.

Bronnen / Links:
Nederlandse Triathlon Bond