Royce Kortekaas knap derde in XTERRA-Tsjechië

Na zijn optredens in de Nederlandse XTERRA-wedstrijd in Kijkduin heeft Royce Kortekaas de smaak van de off-road triathlon te pakken gekregen. Vorig jaar deed hij na zijn vierde plaats in Kijkduin al mee in Britse XTERRA wedstrijd in Dunster, en won deze wedstrijd prompt. Voor dit seizoen heeft Kortekaas alle vier de Europese XTERRA-wedstrijden op het wensenlijstje staan. In de eerste van het rijtje, in het Tjsechische plaatsje Hluboka nad Vltavou, werd de man uit Lisserbroek knap derde achter voormalig wereldkampioen Olivier Marceau en diens landgenoot Nicolas Lebrun. Bij de vrouwen viel Joke Keuning net naast het podium.

Marceau, die dit jaar proeft aan de off-road triathlon, leidde de wedstrijd van start tot finish. Zelfs de off-road ervaring van Nicolas Lebrun vermocht niets tegen de politieman uit Parijs. Op de mountainbike kon niemand Marceau naderen. Eenmaal op het loopparcours kon Lebrun slechts een magere 15 seconden van zijn achterstand inlopen. Daarachter had Kortekaas een mooie opmars gemaakt. Hij kwam als zevende uit de Moldau, maar wist zich op het zware en technische MTB-parcours naar de derde plaats te fietsen. Op het laatste onderdeel kwam zijn derde plaats niet meer in gevaar. “Het parcours was ongelofelijk mooi, maar ook zwaar. Ik ben helemaal kapot. Ik had van tevoren nooit verwacht dat ik hier derde zou worden”, aldus een dolblije Kortekaas na afloop.

Keuning baalde een beetje na afloop. Ze finishte krap twee seconden na de nummer drie. “Ik kon makkelijk bijblijven, maar ik zat de hele tijd tegen de kramp aan. Ik durfde niet te versnellen omdat ik bang was dat de kramp dan zou doorzetten.” Echtgenoot Frank Hamelink kon zijn vrouw nog enkele minuten voorblijven. Hij boog de achterstand na het zwemmen al op het fietsparcours om. Leo Meeuwisse finishte enkele minuten na Keuning en toonde zich ook zeer tevreden met zijn prestatie.

UITSLAGEN XTERRA CZECH 
MANNEN
 
------------------------------
 1 Olivier Marceau FRA 2.12.32
 2 Nicolas Lebrun FRA 2.14.15
 3 Royce Kortekaas 2.18.44
 4 Jan Frederik Nekarda GER 2.21.50
 5 Marc Pschebizin GER 2.22.16
 6 Jan Kubicek CZE 2.23.20
 7 Martin Pesjas CZE 2.24.09
 8 Andrew Noble AUS 2.24.30
 9 Petr Kucera CZE 2.25.17
 10 Alexander Lang GER 2.26.30
Frank Hamelink 2.55.13
Leo Meeuwisse 3.02.08
VROUWEN
 ----------------------------- 
1 Candy Angle AUS 2.45.57
 2 Katerina Pankova CZE 2.52.38
 3 Eva Novakova CZE 2.59.48
 4 Joke Keuning 2.59.50
 5 Lucie Curikova CZE 3.00.39

Bronnen / Links:
XTERRA Czech, Hluboka nad Vltavou