Zwintriathlon: winst voor Luc van Lierde

Vorig jaar werd de eerste Zwintriathlon al een groot succes. Toen met prachtig weer en een indrukwekkend animatieprogramma. Ondanks de midweek – de Zwintriathlon wordt gewoon gehouden op de eerste woensdag van september – waren er vorig jaar al 190 deelnemers.

Dit jaar waren er maar liefst een kleine 320 deelnemers aan de start, onder de slechtst mogelijke omstandigheden. Met recht een internationale wedstrijd, met de start in het Nederlandse Sluis en finish voor het Casino op de boulevard in Knokke (B) en deelnemers uit 9 landen. Liefst 76 deelnemers uit Knokke en 5 uit Sluis. De harde valhelmen waren in deze grensstreek uitverkocht en voor wetsuits was heel Vlaanderen uitverkocht. Wie niet meedoet aan de triathlon telt niet meer mee!

Nagenoeg de gehele Belgische top was aanwezig. Ook moedigen of overmoedigen die pas enkele dagen eerder de hele triathlon van Almere hadden afgewerkt. Van hen kon alleen Marc Herremans, de winnaar in 1999, een redelijke uitslag bijeen sporten.

Jo de Neve kwam als eerste uit het water direkt gevolgd door Luc van Lierde. Ironman en wereldster Luc kwam snel aan de leiding maar werd na 35 km bijgebeend door Belgisch Kampioen Rutger Beke. Inmiddels barstte het noodweer los en enorme windvlagen namen zelfs een tiental loopschoenen mee waaronder die van Rutger. Na vijf minuten werden ze teruggevonden maar door teleurstelling overmand was hij niet meer in staat de wedstrijd te vervolgen. De winst ging vervolgens naar Luc van Lierde in een tijd van 1:57:39.
Bij de veteranen was Keizer Karel Blondeel geheel volgens de verwachting de sterkste. Vijfde in totaal en ruim 12 minuten voor de tweede veteraan. Remy Vasseur was de eerste Nederlander (16e) en ook winnaar bij de junioren. Bij de H60 was er (opnieuw) winst voor Ben van Kempen. Zijn seizoen is verloren gegaan nadat hij in Den Haag door een Belgische toerist was geschept (tijdens het rondbrengen van de clubblaaadjes voor de triathlonvereniging). Nu pakte hij de Belgen in.

Bij de dames kwam Isabelle Braekeveld volgens verwachting als eerste uit het water op enkele seconden gevolgd door Bianca van de Kieboom. Groot was de verrassing dat de lange afstandspecialiste Francoise Wellekens al tijdens het fietsen aan de leiding kwam en uiteindelijk over de finish ging in 2:18:12. Bianca werd als vierde wel de snelste Nederlandse net voor Terèse van Lare, die weer de dames-veteranen wedstrijd won voor Willy de Nooyer. Katja Botman “overleefde” als enige juniore deze hel. Haar martelgang duurde 3 uur.

Bronnen / Links:
Bram van Lare