Enkele tips voor snellere wissels

Het boeken van tijdwinst in een triathlon is niet alleen een zaak van goed getraind zijn. Ook doordacht te werk gaan kan je soms een leuke tijdwinst opleveren zonder dat je dat veel moeite kost! Als je je tijdens een wedstrijd goed blijft concentreren op je eigen handelen, kun je je prestatie verder optimaliseren. Onderdelen waar je door een goede voorbereiding en efficient handelen eenvoudig tijdwinst kunt boeken, zijn de overgangen van zwemmen naar fietsen, en van fietsen naar lopen. Een goede voorbereiding kan je soms forse tijdsbesparing opleveren.

Een belangrijke stap om tijdverlies tijdens wissels te minimaliseren, is het behoud van een goede concentratie, zowel in de voorbereiding als tijdens de wedstrijd. Let hierbij vooral op de volgende zaken:

    • Neem ruim de tijd om de wisselzones te bekijken, waar je fiets staat en hoe je erin en eruit komt.

 

    • Visualiseer vooraf hoe je de afstand in de wisselzone kunt gebruiken om al lopende bepaalde zaken uit (en aan) te trekken, zodat je de tijd in de wisselzone zo efficiënt mogelijk kunt gebruiken.

 

    • Laat je in de wedstrijd niet afleiden door het publiek, maar concentreer je op je ‘wisselplan’.

 

    • De wisselzones zijn vaak punten in de wedstrijd waarin het aantrekkelijk is om het even wat rustiger aan te doen. Erken dit terdege, besef dat de wisselzones op dat punt ‘verleiders’ zijn.

 

    • Last but not least: kijk altijd of het nog beter/sneller kan door op te letten hoe je ‘concurrenten’ het doen.

 

Verder nog enkele praktische tips voor slim (en snel) wisselen:

    • De basisregel is: Zorg ervoor dat je zo min mogelijk van kleding hoeft te wisselen. Omkleden kost tijd! Trek dus geen kleding aan die voor dat moment niet absoluut nodig is. Enkele voorbeelden: sokken (wel even proberen of dat lukt zonder dat het bestraft wordt met blaren), fietshandschoentjes.

 

    • Begin, als het kan, bij het uitkomen van het water al met het ‘afpellen’ van je wetsuit. Je wetsuit gaat in het water nog het makkelijkst uit. Eenmaal op het droge gaat het wat stroever, maar doe het wel zo snel mogelijk: zolang het pak van binnen nog redelijk nat is krijg je het beter uit. Je kan er in ieder geval voor zorgen dat je je wetsuit voor de bovenste helft al uit hebt in het stuk vanaf de waterkant tot aan je fiets of je kledingtas. Vooraf wat baby-olie smeren aan de buitenkant van het wetsuit aan het uiteinde van de armen en de benen helpt ook. Gebruik geen vaseline: dit tast het neopreen en de lijmverbindingen op den duur aan.

 

    • Leg alle accessoires die je denkt te gaan gebruiken zodanig neer bij je fiets dat deze allemaal makkelijk en in de juiste volgorde gepakt kunnen worden.

 

    • Gebruik een elastische band om je startnummer aan op te spelden. Eén ruk aan de band en je nummer is verschoven van rug (bij het fietsen) naar borst (bij het lopen).

 

    • Allerlei accessoires als petje, bril, helm etc. kun je ook al lopend opzetten, aantrekken of in orde maken.

 

    • Als je fiets- en loopschoenen van tevoren zijn ingetalkt, floep je er makkelijker in.

 

    • Er zijn speciale pedaaladapters verkrijgbaar, zodat je met je loopschoenen kan fietsen.

 

    • Neem fietsschoenen die sluiten met klitteband, en zet snelsluiters op de veters van je loopschoenen.

 

    • Het wisselt het snelst als je je fietsschoenen voor de wedstrijd aan de pedalen klikt, en deze pas echt aantrekt zodra je goed en wel op de fiets zit. Oefen dit vooraf goed, want het vergt de nodige coordinatie en concentratie.

 

    • Als de tweede wissel in aantocht is, begin je met het uittrekken van je fietsschoenen ongeveer 250 meter voor de wisselzone en gebruik je daarna je schoenen als pedaal. Eenmaal in de wisselzone kun je dan zo van je fiets springen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *