ITU vice-president Sarah Springman krijgt Lifetime Achievement Award

Sarah SpringmanLONDON (GBR) – Gisteren heeft de vice-voorzitter van de ITU, Sarah Springman, een Lifetime Achievement Award gekregen tijdens de jaarlijkse Sportswomen of the Year Awards van de Sunday Times en Sky Sports. Ze mocht de award in ontvangst nemen van een andere Britse triathlon-icoon: Chrissie Wellington. De Britse oud-toptriatlete is sinds 2008 vice-voorzitter van de ITU, een rol die ze eerder in de periode 2002-2006 al vervulde. Samen met Les McDonald heeft ze een grote rol gespeeld bij de toevoeging van de sport aan het Olympisch programma, waar triathlon sinds de Spelen van 2000 deel van uitmaakt. En Springman zelf heeft een belangrijke sleutelrol gespeeld bij de toevoeging van de paratriathlon aan het Paralympisch programma vanaf 2016.

Naast haar rol binnen de ITU was Springman ook actief in de ETU en haar nationale bond, British Triathlon. Eind vorig jaar trad ze daar af als voorzitter, na een bijzonder geslaagde Olympische triathlon in eigen land.

Voordat Springman op bestuursniveau actief was, was ze succesvol als triatlete. Ze heeft een totaal van 21 EK-medailles bijeen gesprokkeld tijdens haar topsportcarrière, waarvan driemaal goud. Inmiddels nog verder aangevuld met wat age-group medailles tijdens EK’s daarna. Daarnaast was ze tweemaal vijfde op de Ironman van Hawaii, in 1985 en 1987.

De huidige voorzitter van British Triathlon, Ian Howard, was verguld met de prijs voor Springman: “Sarah is hèt gezicht van British Triathon. Ze heeft de sport zowel hier als internationaal gepromoot vanaf haar eerste optreden in 1983. Door haar eigen prestaties en door het leiderschap dat ze binnen British Triathlon en op het internationale vlak heeft getoond. Het feit dat paratriathlon nu onderdeel gaat uitmaken van de Paralympic Games is voornamelijk aan haar doorzettingsvermogen te danken.”

Bronnen / Links:
International Triathlon Union