Zeewolde keert terug op de triathlonkalender

ZEEWOLDE – Zeewolde zal, ondanks dat het een klein dorp is, bij triatleten die al wat langer meedraaien een bekende klank in de oren hebben, of oude herinneringen oproepen. In de beginjaren van de hele triathlon van Almere werd dit jongste dorp van Nederland twee keer doorkruist op de weg naar het verste punt in de fietsroute (Dronten). Ook in bijna alle latere edities maakte Zeewolde onderdeel uit van de route maar dan slechts het buitengebied, nadat Almere-Hout gepasseerd was. En net als menig andere plaats in Nederland stond Zeewolde in de beginjaren ’90 op de wedstrijdkalender en trok de kwart-triathlon op haar hoogtepunt zo’n 600 deelnemers.

Van 2002-2006 werd er ook vijf maal een halve marathon georganiseerd met in 2005 meer dan 1000 deelnemers. De eerste editie werd gewonnen door Chris Brands. De lokale triathlonvereniging TVZ is daarna altijd zeer actief gebleven maar organiseerde tot en met 2012 vooral kleinschalige, regionale wedstrijden.
Daar gaat dit jaar verandering in komen. In het weekend van 29-30 juni staan er op zaterdag een 1/6-triathlon en op zondag een halve marathon geprogrammeerd onder de uitdagende naam Zeewolde Endurance. De opgerichte stichting ziet het eerste jaar vooral als een try-out en heeft deelname begrensd op 250 per onderdeel. De triathlon heeft ook een estafette in het totaalpakket. De Stichting Zeewolde Endurance heeft plannen om met de triathlon uit te groeien naar een halve triathlon.

Dat in Zeewolde een sportief klimaat heerst mag blijken uit nu al meer dan 300 aanmeldingen, waarbij het overgrote deel uit het dorp zelf afkomstig is met als lokale favorieten Guido Kwakkel en Annemiek Veenkamp. Door het hele jaar heen worden er bijna twintig kleinschalige wedstrijden georganiseerd, waaronder een zwemloop, run-ATB-run, een loopcompetitie, een fietscompetitie (met zelfs een ATB-wedstrijd met massastart) en een zwemcompetitie. TVZ heeft momenteel exact 160 leden en organiseert als voorbereiding op de Endurance op dinsdagavond 11 juni ook een run-bike-run.

Bronnen / Links:
– Paul Lindeboom
Zeewolde Endurance
TV Zeewolde