Topveld op aan de start bij dubbel duathlon-EK in Horst aan de Maas

HORST AAN DE MAAS – Zelfs na zijn tweede plaats afgelopen weekeinde op een halve triathlon in Spanje is Joerie Vansteelant de te kloppen man op het Europees kampioenschap Powerman duathlon komende zondag in het Limburgse Horst aan de Maas. De Belgische topatleet (wereld- en Europees kampioen) richt zijn pijlen ook dit seizoen vooral nog op de grote internationale Powermans en duathlons. Uit eigen land kan de 22-voudig(!) Powermanwinnaar – naast steun – ook felle tegenstand verwachten in een sport waar ploegentactiek ondergeschikt is aan de individuele prestatie. De zuiderburen hebben met drievoudig 70.3 Ironman Antwerpen-winnaar Bart Aernouts een nieuwe sterke troef in handen naast de reeds bekende namen als Rob Woestenborghs (derde in Zofingen op het WK) en Pieter Reijnders, vorig jaar derde op de Powerman Holland.

De Fransen hebben met de nummer twee van vorig jaar Anthony LeDuey wederom een voornaam uitdager voor Vansteelant. De Fransman ligt de wedstrijd in Limburg goed: hij won hem al twee keer – evenals de Powerman Vlaanderen overigens. Toptriatleet Yohann Vincent gaat het nu ook proberen op de duathlon. Zwitserland heeft tweevoudig wereldkampioen Andy Sutz opgesteld. Hij bracht in zijn carriere al zes Powerman-wedstrijden op zijn naam. De Denen spelen de kaart van veelvoudig podiumbeklimmer Soren Bystrup, die nog wel wacht op zijn eerste overwinning. Verder zijn de Brit Matt Moorhouse en de Duitser Dirk Strothmann vertrouwde gezichten in de Powerman Holland en vaak in staat om in de top tien te eindigen. De Ierse duursport is sterk in opkomst, met Mark Nolan heeft het groene eiland een sterke troef in handen. Gepromoveerd tot de profstatus is de Italiaanse agegroup-winnaar van vorig jaar, Gabriele Rolla. De Rus Sergey Yakovlev is een gevaarlijk outsider.

Tegen dat Europese geweld bij het lopen en fietsen stelt Nederland zijn sterkste duathlonformatie op. Kopman is de gelouterde Brabander Wim Nieuwkerk met provinciegenoot Armand van der Smissen als teamcaptain. Met lange afstands tri- en duatleten als Dirk Wijnalda (Nederlands kampioen op de Holland Triathlon), Remy Vasseur (derde), Bart Candel (tweede op de Israman), Cesar Beilo en Peter Res alsmede de nummer drie op de korte afstand Gerben Schreurs zal de inbreng van Oranje buitengewoon sterk worden. Het Nederlands team wordt gecompleteerd door Pim de Kok, Jan Roelff Heerssema en Jeroen Veldhuis.

Bij de dames komt de Britse Lucy Gossage haar titel verdedigen, ze haalde ook nog eens zilver op het WK in Zofingen. Het grote gevaar kan uit Zweedse hoek komen. Tweevoudig winnares Camilla Lindholm wil zich revancheren voor haar vroegtijdig uitstappen vorig jaar en Eva Nystrom nam toen met het zilver de honneurs meer dan waar. De Deense Susanne Svendsen en de Zwitserse Maja Jacober zijn vast waarden in het startveld in Noord-Limburg. Met bijzondere belangstelling wordt uitgekeken naar het debuut van de Tsjechische Helena Erbenova. Zij is tweevoudig wereldkampioene wintertriathlon en won vorig jaar in Kijkduin het Europees kampioenschap crosstriathlon.

Ook in dit gezelschap zullen de Oranje-dames zich kranig weren onder aanvoerig van kopvrouw May Kerstens. Stein-winnares Tineke van den Berg en alleskunner Maud Golsteyn staan haar zeker terzijde, maar zullen ook voor eigen kans gaan. De Nederlandse ploeg bestaat voorts uit Ingrid Tempert, Marlies Groenewold en de misschien wel weer verrassende Irene Kinnegim.

Bij het EK sprint voor junioren zijn de Brit Liam Loyd, de Deen Anders Lund Hansen en onze eigen Jorik van Egdom de favorieten voor deze eerste Europese titel over de korte afstand. Bij de meisjes gaat het mogelijk tussen de nummer twee van de wereld Georgina Schwiening uit Engeland en de in triathlons onklopbare Ivana Kuriackova uit de Tsjechische republiek. Een podiumplaats zit er mogelijk ook in voor de Spaanse Laura Gomez Ramon en de Nederlandse Anke de Boer.

Bronnen / Links:
– John Raadschelders
Powerman Holland, Horst aan de Maas