Europese duathlontitels in Horst voor Aernouts en Gossage

HORST AAN DE MAAS – De Belg Bart Aernouts en de Britse Lucy Gossage wonnen in een zonovergoten Horst aan de Maas vandaag de Europese duathlontitels over de lange afstand. Aernouts vocht tot in de laatste meters een spannende strijd uit met landgenoot Rob Woestenborghs. Gedoodverfde winnaar Joerie Vansteelant viel geblesseerd uit. Gossage prolongeerde haar titel van vorig jaar. In de gelijktijdige strijd om de Nederlandse titels ging de winst naar Wim Nieuwkerk en May Kerstens.

Vooraf was Joerie Vansteelant al bijna gekroond tot winaar. De Torhouter, veelvuldig duathlonkampioen en tegenwoordig ook succesvol triatleet, hoefde volgens de kenners de titel alleen maar op te komen halen. Maar sport blijft sport en terwijl Vansteelant met fysieke tegenslag kampte, maakten zijn landgenoten Rob Woestenborghs en Bart Aernouts er een zeer aantrekkelijke titelstrijd van in Horst. Samen met de Zwitser Andy Sutz maakten zij op de fiets de wedstrijd hard, nadat in de eerste run de Spanjaard Roca flink aan de boom geschud had. Terwijl Sutz zijn beste krachten verbruikt had, trokken de Belgen in het tweede looponderdeel nogmaals flink van leer. Aernouts beschikte uiteindelijk over de beste benen en won, luttele seconden voor Woestenborghs. Aernouts verklaarde na afloop dat hij moeite had op gang te komen, maar gaandeweg de wedstrijd steeds beter in zijn tempo kwam. Woestenborghs toonde zich content met het zilver. De Nederlanders konden het hoge aanvangstempo niet volgen in de eerste run van 15 kilometer. Wim Nieuwkerk en Erik-Simon Strijk gaven ruim twee minuten toe, de overige landgenoten drie of meer. Op de fiets maakte de jonge Limburger Bart Candel de koers hard, waardoor alle favorieten voor de NK-titels weer bij elkaar kwamen. Gerben Schreurs leek korte tijd de belangrijkste bedreiging voor Wim Nieuwkerk, maar de Dinteloorder had zijn beste krachten gespaard voor het tweede looponderdeel en liep naar de twaalfde plek op het EK en veroverde zijn vijfde NK-titel op rij op de lange duathlon. Erik-Simon Strijk nam wraak voor zijn mislukte race op Fuertaventura vorige week, door sterk terug te komen met zilver en Bart Candel zag een goede wedstrijd beloond met het NK-brons.

Op Lucy Gossage stond in de vrouwenwedstrijd geen maat. De Britse verdedigde haar Europese titel uit 2012 met verve en alleen wereldkampioene Eva Nyström uit Zweden kon met een goed fietsonderdeel aanklampen. In de tweede run liep Gossage echter gedecideerd naar de zege. Het brons ging naar Jenny Schulze uit Duitsland. May Kerstens kende een moeizame wedstrijd. De Utrechtse werd uiteindelijk tiende op het EK, pakte daarmee wel de nationale titel en hield aan de streep een krappe twee minuten over op Tineke van den Berg, die zilver won. Het brons was voor Irene Kinnegim.

 UITSLAGEN EK POWERMAN HORST (15L - 60F - 7,5L) 
MANNEN

------------------------------
- 1 Bart Aernouts BEL 2:40:34
2 Rob Woestenborghs BEL 2:40:40
3 Andreas Sutz SUI 2:41:27
4 Anthony Le Duey FRA 2:43:14
5 Oliver Mott GBR 2:43:58
6 Sergey Yakovlev RUS 2:44:09
7 Roger Roca ESP 2:44:53
8 Søren Bystrup DEN 2:45:04
9 Gustavo Rodriguez ESP 2:45:44
10 Esben Kaczmarek DEN 2:46:42 VROUWEN
------------------------------
1 Lucy Gossage GBR 2:58:55
2 Eva Nyström SWE 3:00:03
3 Jenny Schulz GER 3:00:58
4 Camilla Lindholm SWE 3:01:57
5 Sabrina Monmarteau FRA 3:07:25
6 Susanne Svendsen DEN 3:08:37
7 Katrin Esefeld GER 3:09:10
8 Simone Helfenschneider AUT 3:10:01
9 Ilse Geldhof BEL 3:10:47
10 May Kerstens 3:11:13

Bronnen / Links:
Powerman Holland, Horst aan de Maas