Drie Nederlanders in top-tien Challenge Fuerteventura

FUERTEVENTURA (ESP) – Drie Nederlandse triatleten haalden zaterdag een top-tien klassering in de Challenge-race in het Spaanse Fuerteventura. De beste prestatie kwam op naam van Heleen bij de Vaate, al hoopte zij vooraf op een podiumplaats. Het deelnemersveld op langere afstanden wordt echter steeds meer aangevuld met atleten uit de Olympische afstand. In Spanje maakte de Zweedse nummer twee van de Spelen in Londen, Lisa Norden, haar debuut op een halve triathlon. Met succes. Ze beheerste de wedstrijd vanaf het zwemmen en werd niet meer achterhaald door de eveneens uit de kwart afstanden afkomstige Ierse Eimear Mullan.

Bij de Vaate begon aan haar bekende inhaalrace vanuit een twaalfde positie bij het zwemmen. Dankzij de vierde fiets- en looptijd kwam de in Frankrijk woonachtige proftriatlete terug in de top-vijf. Het verschil ten opzichte van wereldkampioene Norden was aanzienlijk: 24 minuten. Hanneke de Boer volgde elf minuten later op een zevende plaats en beste bij de ‘age-groupers’. Vorig jaar zag De Boer haar seizoen door blessures grotendeels verloren gaan, nu bouwt de nummer twee van de Holland Triathlon in Almere 2011 aan haar vorm. Almere is net als Fuerteventura een Challenge-wedstrijd met deelname van Bij de Vaate en De Boer.

De Scandinaviërs waren op dreef in Spanje. Bij de mannen won de Deen Jens Toft, die zes minuten eerder dan duathlonkampioen Joerie Vansteelant uit het water kwam en daar aan de finish nog krap drie minuten van overhield. Voor duatleet Vansteelant was het niet zijn eerste triathlon; hij debuteerde vorig jaar op de zwem-fiets-loopcombinatie met winst in de de Tri-Star 111 van Mallorca. De Belg keert de duathlons niet de rug toe, maar wil zich in de toekomst wel richten op deelname aan de Ironman Hawaii. Erik-Simon Strijk liep zich dankzij een zeer sterke halve marathon de top-tien in. De Limburger kwam na het zwemmen in de buurt van Vansteelant te liggen. Net toen hij na de wissel mee wilde in de achtervolging op snellere zwemmers, liep tot twee keer toe Strijks ketting eraf. Zijn revanche was een loopnummer van formaat. Zonder pech was het podium, gezien de kleine tijdverschillen, realistisch geweest.

UITSLAGEN 
CHALLENGE FUERTEVENTURA (ESP)
(IM 70.3 afstand)
MANNEN -----------------------------
 1 Jens Toft      DEN 4.03.53
 2 Joerie Vansteelant BEL 4.06.46
 3 Bachor Konstantin  GER 4.08.14
 4 Martin Jensen    DEN 4.09.00
 5 Georg Potrebitsch  GER 4.10.03
 6 Jonathan Ciavatella ITA 4.10.17
 7 Markus Fachbach   GER 4.12.08
 8 Mikel Fernandez   ESP 4.12.38
 9 Erik-Simon Strijk    4.12.38
10 Albert Molins    ESP 4.13.01
VROUWEN ----------------------------
 1 Lisa Norden     SWE 4.26.35
 2 Eimear Mullan    IRE 4.33.30
 3 Daniella Saemmler  GER 4.42.02
 4 Bella Bayliss    GBR 4.46.51
 5 Heleen bij de Vaate   4.50.45
 6 Anna Turvey     GBR 4.53.55
 7 Hanneke de Boer     5.01.29
 8 Kristin Lie     GER 5.10.03
 9 Evi Neuscheler   GER 5.23.34
10 Katrine Trolle   DEN 5.24.38 
Bronnen / Links:
- Wim van den Broek, NTB-Persdienst
- Challenge Fuerteventura

Reageer

Reageren? Graag! Maar hou je wel aan onze huisregels.