Diederen en Boterenbrood lopen gezamenlijk naar NK-titels

AMSTERDAM – In de Triathlon Nieuw-West werd zaterdag historie geschreven. Niet alleen pakte Bas Diederen zijn vijfde nationale titel op de Olympische afstand, ook was de finish een uniek plaatje. Diederen kwam namelijk gelijktijdig over de streep met de winnaar bij de vrouwen (die een kwartier eerder waren gestart): Danne Boterenbrood. Diederen is nog één OD-titel verwijderd van het record van Rob Barel, die er in de jaren tachtig en begin jaren negentig zes bijeen sprokkelde.

Foto: Cornelis Scheltinga

Voor laatstgenoemde was het NK een one-woman show. Bij afwezigheid van de rest van de nationale selectie (die zich voorbereidt op het EK in Pontevedra en de WCS-wedstrijd in Kitzbühl) was Boterenbrood een ruime maat te groot voor de overige, wèl aanwezige dames. Rina Zijgers en Anne Zijderveld zullen er geen traan om laten, aangezien zij nu het NK-zilver en -brons omgehangen kregen.
Boterenbrood nam al tijdens het zwemmen ruim afstand van de rest van het veld en begon met een kleine 2,5 minuut voorsprong aan de rest van haar solorace. Achter haar wist een zevental vrouwen elkaar te vinden, waartussen naast Zijgers en Zijderveld zich ook Marieke van der Vegt, Annika Fangmann, Marijke Zeekant, Moniek Munneke en Monique Burger zich bevonden. Desondanks liep Boterenbrood verder en verder weg tot een maximale voorsprong van bijna drie minuten. Daarna wisten de achtervolgers langzaam maar zeker weer wat dichterbij te komen, en met twee minuten verschil kon ook het zevental aan het lopen beginnen. Daarbij bleken Zijgers en Zijderveld al snel over de beste benen te beschikken. Maud Golsteyn, op de fiets veroordeeld tot een solo-achtervolging, wist met een sterk looponderdeel nog terug te komen naar plaats vijf.

Bij de heren vormde zich bij het zwemmen in de Sloterplas een kopgroep van zeven personen. In de wissel wisten Edo van der Meer en Marco van der Stel net even een gaatje te slaan, als gevolg waarvan ze de eerste twee ronden vooruit bleven op Martijn Dekker, Youri Severin, Peter de Vries en Diederen. Weer daarachter vormde zich een groep rond Tim Dullaart en titelverdediger Stefan van Thiel, maar deze vormde geen bedreiging voor de koplopers. Halfkoers was de voorsprong al opgelopen tot ruim twee minuten. Na de wissel was het meteen gedaan met de kopgroep. Eerste slachtoffer was De Vries, die met kramp al na een paar honderd meter moest opgeven. Daarna trokken Diederen, Severin en Van der Meer weg van de rest. Laatstgenoemde moest als eerste lossen, en in de derde loopronde schudde Diederen ook een zichtbaar minder makkelijk lopende Severin van zich af. Toen hij in de slotfase bij Boterenbrood kwam, ging het gas er wat af en kwamen beide winnaars gelijktijdig over de finishlijn. Achter Severin werd Dekker derde, kort voor Van der Meer. Van Thiel zag net als Golsteyn bij de vrouwen een sterk slotonderdeel uitbetaald in een vijfde plaats.

Op de achtste triathlon ging de winst naar Marco Akershoek, die op de fiets weg geraakte van Olivier Nass, Wilbert Grooters en Olivier Schäffers en vervolgens bij het lopen verder geen bedreiging meer kende. Wat dat betreft is het jammer dat Peter Res niet beter zwemt; de beste fiets- èn looptijd van de dag brachten hem nog tot plaats vier. Bij de vrouwen was de winst voor Ilona Eversdijk.

De NOS volgde Boterenbrood voor, tijdens en na de wedstrijd en zond daar zondagavond een
5 minuten durend item over uit:

 UITSLAGEN NK TRIATHLON AMSTERDAM (Olympische afstand) 
MANNEN
---------------------------- 1 Bas Diederen 1.57.23
2 Youri Severin 1.58.03
3 Martijn Dekker 1.58.19
4 Edo van der Meer 1.58.30
5 Stefan van Thiel 2.00.23
6 Marco van der Stel 2.01.38
7 Terrence Olaria 2.02.41
8 Sander Berk 2.03.18
9 Frank Heestermans 2.03.42
10 Vincent Böhm 2.04.23 VROUWEN --------------------------- 1 Danne Boterenbrood 2.12.22
2 Rina Zijgers 2.16.21
3 Anne Zijderveld 2.16.46
4 Marieke van der Begt 2.17.46
5 Maud Golsteyn 2.18.36
6 Annika Fangmann 2.21.30
7 Marijke Zeekant 2.24.01
8 Moniek Munneke 2.26.05
9 Marianne Goijert 2.27.20
10 Sharon Zuijdervliet 3.31.38

Bronnen / Links:
– Triathlon Amsterdam Nieuw-West