Heleen bij de Vaate en Irene Kinnegim klaar voor IM Maleisië

LANGKAWI (MAL) – De Ironman in Maleisië viert aanstaande zaterdag haar tiende verjaardag met een record-aantal van ruim 700 deelnemers. Onder hen is een handvol Nederlanders. Heleen bij de Vaate en Irene Kinnegim starten bij de pro’s in hun eerste Ironman van 2009. De wedstrijd, gevreesd voor het warme en vochtige klimaat die met name de marathon tot een loodzwaar onderdeel maken, kende een aantal jaren terug nog maar tientallen deelnemers. Maar inmiddels is de wedstrijd volwassen geworden en staat er ook een volwaardig profveld aan de start.

Foto: Kinnegim en Bij de Vaate trainen samen op Langkawi Island (foto: Rob de Hooge).

Bij de dames wordt uitgekeken naar een strijd tussen de Hongaarse nummer vier van Hawaii, Erika Csomor, en de laatste twee winnaressen in Maleisië: de Duitse Nicole Leder en de Australische Belinda Granger. Ook Bij de Vaate wordt met haar Ironman-overwinning in Arizona tot de favorieten gerekend. Er valt te verwachten dat Granger de wedstrijd van kop af aan hard zal willen maken op de fiets, terwijl Leder, Csomor en Bij de Vaate alle drie bekend staan om hun goede loopkwaliteiten. Bij de favorieten in het
MANNEN
veld worden onder andere de Australiër Luke McKenzie, de ervaren Tsjech Petr Vabrousek, het Duitse loopwonder Maximilian Longree en de nog maar 24-jarige Braziliaanse Olympiër Reinaldo Colucci genoemd. Oud-winnaar Bryan Rhodes meldde zich nog last-minute, dus daarmee wordt de spanning nog een graadje verder opgevoerd.

Bij de Vaate is tevreden over het verloop van haar voorbereiding. Ze werd in januari tweede in de Ironman 70.3 race in Zuid-Afrika en verbleef er vervolgens nog drie weken op hoogtestage. Haar training in deze periode (met veel lange rustige duurtrainingen) was nog niet gericht op een absolute piek-prestatie in Maleisië. Ze hoopt vooral van de wedstrijd zelf ook weer beter te worden op weg naar de Ironman eind mei op Lanzarote, die wel als seizoenspiek in de agenda staat.

Voor Kinnegim, als age-grouper al veelvuldig op Hawaii gestart en dus ervaren in tropische omstandigheden, is het haar eerste Ironman bij de professionals. Ook als Pro hoopt ze zich dit jaar voor Hawaii te kwalificeren, al rekent ze er niet op dat dit meteen al in Maleisië zal lukken. Ze was in januari onfortuinlijk in het gladde winterweer en hield aan een val op haar gewone stadsfiets gekneusde ribben over. Enkele weken kon ze niet zwemmen en lopen; binnen fietsen op de rollerbank was soms pijnlijk. Inmiddels is ze echter op alle drie de onderdelen weer goed getraind en hoopt ze zaterdag vrijwel pijnvrij te kunnen sporten.

Bij de Vaate en Kinnegim trainen al bijna twee weken op Langkawi, het eiland in het noorden van Maleisië waar de wedstrijd zal plaatsvinden. Irene Kinnegim was hierdoor afwezig bij de uitreiking van Sportvrouw van het Jaar in de gemeente Leidschendam/Voorburg, uitgerekend toen de prijs voor de eerste keer naar haar bleek te gaan.

Bronnen / Links:
Rob de Hooge