Zevende Ironmanwinst voor Yvonne van Vlerken

Yvonne van Vlerken - Ironman Barcelona 2015BARCELONA (ESP) – Geen WK Ironman op Kona voor Yvonne van Vlerken dit seizoen. Na de winst in Maastricht vond ze het voor dit jaar prima. Toch kon ze verleiding niet weerstaan om vandaag mee te doen aan de snelle Ironman in Barcelona. Het pakte goed uit met de zevende winst op een Ironman-wedstrijd en haar tiende sub-negen eindtijd. Dat laatste is een record. De Britse Chrissie Wellington – wereldrecordhoudster (8.18 uur Roth) – is in haar betrekkelijk korte carrière op negen sub-negen finishes blijven steken. Daarbij moet wel gezegd dat de snelste vier tijden op naam van Wellington staan. Van Vlerken heeft momenteel als snelste tijd in de ranglijst de dertiende tijd ooit (8.43.07; Ironman Florida 2013).

In Barcelona leverde Van Vlerken een zeer sterke race af, resulterend in een eindtijd die heel dichtbij haar persoonlijk record kwam: 8.46.44 uur. Anders dan in Maastricht - waar ze een lange solorace afwerkte - kreeg de blonde triatlete het nu niet cadeau. De veel jongere Finse atlete Kaisa Lehtonen debuteerde op de volledige afstand, maar dat was haar niet aan te zien. Ze kwam met zes minuten voorsprong op Van Vlerken uit de Middellandse Zee, maar dat zegt in de races van ‘The Flying Dutch Girl’ bitter weinig. Toch duurde het tot halverwege de marathon voordat Van Vlerken bij Lehtonen raakte en ook toen klampte de Finse – vorig jaar Europees kampioene Challenge op de halve en ook twee medailles op ITU-wereldkampioenschappen lange afstand – aan. Tergend langzaam kon Van Vlerken haar voorsprong uitbreiden tot uiteindelijk bijna twee minuten. De Oostenrijkse Elisabeth Gruber werd derde.

Bij de mannen was Dirk Wijnalda dankzij de tweede marathontijd goed voor een zevende plaats. De Hellas-atleet was zes jaar geleden al eens goed voor een zesde plaats in Barcelona. Het was voor hem zijn vierde top-tien klassering op een Ironman; eerder dit jaar werd hij ook al negende in de Ironman van Zürich. De race werd gewonnen door de Sloveen David Plese in een razendsnelle 8.02.20 uur.

UITSLAGEN 
IRONMAN BARCELONA (ESP)
MANNEN ------------------------------
 1 David Plese      SLO 8:02:20
 2 Anton Blokhin     UKR 8:05:50
 3 Per Bittner      GER 8:06:23
 4 Mauro Baertsch    SUI 8:10:25
 5 Tim Brydenbach    BEL 8:10:34
 6 Marek Jaskolka    POL 8:14:37
 7 Dirk Wijnalda       8:14:51
 8 Sergio Marques    POR 8:15:28
 9 Michael Ruenz     GER 8:15:36
10 Xavier Torrades    ESP 8:20:45
VROUWEN -----------------------------
 1 Yvonne Van Vlerken     8:46:44
 2 Kaisa Lehtonen    FIN 8:48:40
 3 Elisabeth Gruber   AUT 8:54:03
 4 Eimear Mullan     IRE 8:56:51
 5 Martina Dogana    ITA 9:05:30
 6 Vanessa Raw      GBR 9:17:14
 7 Lucia Erat      SUI 9:25:25
 8 Minna Koistinen    FIN 9:29:21
 9 Ronnie Hallén     NOR 9:40:31 
10 Mochar Di Constance  AUT 9:40:43
Bronnen / Links:
- Wim van den Broek, NTB-Persdienst
- Ironman

Reageer

Reageren? Graag! Maar hou je wel aan onze huisregels.