Walter Brickett: de eerste triatleet?

Stel dat Twitter had bestaan in 1916: hoe zou er zijn gereageerd op het bericht dat een Engelsman een soort van triathlon had uitgevonden?

De eerste officiële triathlon [de Mission Bay triathlon - red.] is van 25 september 1974. Door een foto, die ik deze week geheel toevallig vond, krijgt deze geschiedenis echter een nieuwe wending.

Walter Brickett in 1916 (foto uit Revue der Sporten)
Walter Brickett in 1916. Foto uit ‘Revue der Sporten’

Op 30 augustus 1916 stond er namelijk in het tijdschrift ‘De Revue der Sporten’ een opmerkelijke foto van de vijftigjarige Walter Brickett, toentertijd zwemtrainer van de Britse olympische zwemploeg. Daaronder stond als tekst: “In Engeland heeft Walter Brickett een zeer eigenaardig record - men spreekt zelfs van een wereld-record - op zijn naam gebracht. De man, die al menig zomertje achter den rug heeft, wandelde 1 Engelse mijl, liep eenzelfden afstand hard, ging 1 mijl over horden, legde 2 Engelse mijlen per rijwiel af, roeide 1 Engelse mijl en zwom tenslotte eenzelfde traject. Walter Brickett legde het geheel in 59:03 af. Gezien den leeftijd van dezen sportsman, dient men wel eerbied te gevoelen voor zulk een all round prestatie. Niet veel ouwe rotten zullen het Brickett nadoen!” Aldus het onderschrift in de Revue.

Walter Brickett Tweet

Volgens een verslag van 29 augustus 1915 in De Telegraaf bleef het niet bij deze ene keer, maar had hij in 1914 ook al zoiets gedaan! Om deze prestatie te leveren had hij ruim vier maanden getraind. Ook in de Engelse media werd over deze opzienbarende sportprestatie geschreven.

En dan deed hij het in augustus 1919 deed nóg een keer, waarmee Brickett minimaal drie keer een uiterst prille vorm van de triathlon heeft beoefend. Alleen was hij zijn tijd te ver vooruit, omdat deze multisport pas in 1974 definitief doorbrak. Jammer, want hij was er goed in.

Jurryt van de Vooren, sporthistoricus

Dit artikel verscheen eerder op Sport&Strategie Online in de artikelenserie ‘Tweets van Toen’ en is met toestemming van de auteur doorgeplaatst.


Zie ook:
Triathlon FAQ: Hoe en wanneer zijn triathlon en duathlon ontstaan?

Reageer

Reageren? Graag! Maar hou je wel aan onze huisregels.

«