Rachel Klamer start vanaf ‘pole position’

Rachel KlamerEDMONTON (CAN) - Voor het eerst in de geschiedenis start een Nederlandse atleet een wedstrijd in de World Triathlon Series met het startnummer 1. Rachel Klamer staat vijfde in de WTS-ranking en is daarmee de hoogst genoteerde atlete die komend weekend aan de start verschijnt. Ook Maaike Caelers is van de partij in Canada, nadat ze een maand moest herstellen van gebroken ribben, opgelopen bij een val met de fiets. Podiumplekken lijken voor het grijpen, nu de Amerikaanse toppers Gwen Jorgensen en Katie Zaferes afwezig zijn. Maar dat geldt niet voor de concurrentie uit Engeland en Australië.

Klamer steeg na de WTS-wedstrijd in Stockholm naar de vijfde plek in de ranking voor het WK. Het podium is niet direct in zicht, maar de onderlinge verschillen in de rest van de top-tien zijn zeer klein. Een goed resultaat in Edmonton kan haar positie verstevigen. Daarvoor zal ze wel moeten afrekenen met een keurkorps aan sterke atletes. De Britse vrouwen Non Stanford, Vicky Holland en Helen Jenkins hebben een gezamenlijke erelijst van meerdere pagina’s. Dat geldt ook voor het Australische kwartet Erin Densham, Ashleigh Gentle, Emma Moffat en Emma Jackson. Flora Duffy uit Bermuda brak dit seizoen definitief door met een podiumplek in de WTS, terwijl de Ierse Aileen Reed al een paar jaar aan lijkt te hikken tegen haar eerste zege op het hoogste niveau. Voor Maaike Caelers wordt de wedstrijd in Edmonton haar eerste internationale optreden na een blessure, opgelopen bij een val in Spanje. De Limburgse pakte twee weken geleden de nationale sprinttitel in Veenendaal, in een race waarin ze vooral ritme op wilde doen. Caelers staat op dit moment op plek 45 in de WK-stand, maar kan met een goed resultaat in Edmonton flink opschuiven.

De vrouwen komen zaterdag in actie om 21.30 uur Nederlandse tijd op de sprintafstand. Bij de mannen is klassementsleider Javier Gome de favoriet voor de zege, ondanks zijn optreden in het officieuze WK Ironman 70.3 afgelopen weekend in Zell am See. Er nemen geen Nederlandse mannen deel aan de wedstrijd in Edmonton.

Twee weken na Edmonton is de Grand Final van de World Triathlon Series in Chicago. Daar worden ook het WK Paratriathlon en de WK’s voor neosenioren en junioren gehouden.

Reageer

Reageren? Graag! Maar hou je wel aan onze huisregels.

«