Onno de Boer zorgt voor stunt in Double Brutal Triathlon

Onno de Boer en Karin Sloove - Brutal Triathlon 2015LLANBERIS (GBR) - Onno de Boer zocht dit jaar ter afsluiting van het seizoen naar een nieuwe uitdaging, die hij vond in de Double Brutal Triathlon. En met succes. Als ‘vlaklander’ won hij de wedstrijd niet alleen met overmacht, hij verbeterde ook het parcoursrecord met een half uur naar 28:44:56.

Na het zwemmen in het dertien graden koude Lake Padarn was Kevin Jones degene die zich met een voorsprong van zo’n twintig minuten op de nummer twee het eerst weer meldde op de kant. Hij zou op de fiets echter al snel wegzakken naar een plaats buiten de top-tien. De Boer kwam op zijn minst sterke onderdeel als derde aan wal met een ruime achterstand op Jones en de pas 21-jarige James Harkin. Op de fiets, waarbij in iedere ronde een aantal pittige klimmen (waaronder Llanberis Pass) te verwerken waren, kreeg hij nog tegenstand van Harkin, pas na zes van de acht fietsrondes wist de Boer hem in te rekenen. Ondanks twee wat langzamere fietsronden ter afsluiting vanwege de invallende duisternis en de afdalingen die enkel door de eigen fietslamp werden verlicht, kwam De Boer met een zo’n 15 minuten voorsprong van de fiets.
In het holst van de nacht begon hij met zijn support crew aan de pikdonkere klim naar Mount Snowdon. Hoewel de controlepost voor het keerpunt zich bij het treinstationnetje nabij de top bevond, was de voorsprong op de achtervolging inmiddels zo groot dat hij de tijd nam om door te klimmen naar de ‘echte’ top en daar een selfie te maken. Na ruim drie uur was hij weer beneden en zette vervolgens in de rondes om het meer een onwaarschijnlijk sterk looponderdeel neer door niet alleen constante, maar zelfs steeds snellere rondetijden te klokken. Ondanks het feit dat het vanaf de derde loopronde licht werd waardoor de technische afdalingen in het bos makkelijker te nemen waren, toch een opmerkelijk sterke prestatie na 7,6 kilometer zwemmen, ruim 360 kilometer fietsen en de beklimming van Snowdon. Uiteindelijk had hij aan de meet maar liefst drie uur en drie kwartier voorsprong op de nummer twee.

De Double Brutal kende dit jaar voor het eerst ook een vrouwelijke finisher, Elizabeth Jones kwam na 46:34 over de streep.

Voor het vierde jaar op rij mocht de wedstrijd bij de start op zaterdag rekenen op fantastische weersomstandigheden, met veel zon en weinig wind. In de loop van het weekend werden de weersomstandigheden wel steeds slechter, waarbij de deelnemers aan de Triple Brutal - op de winnaar na - uiteindelijk niet meer de mogelijkheid hadden om de top van Snowdon te bereiken vanwege teveel wind, regen en gevaarlijke omstandigheden. Zij moesten de ontbrekende kilometers aanvullen door extra kilometers op het parcours rondom het meer af te leggen.

Nederlander Joop Schwalbach nam na de Celtman eerder dit jaar deel aan de Full Brutal. Hij was niet geheel fit maar zette desondanks een mooie 33e tijd neer. Voormalig Celtman- en Norseman-winnares Suzanne Buckenlei startte ook in de Full Brutal maar viel op het fietsonderdeel met rugklachten uit. De winst in de Full Brutal ging naar David Chapman bij de mannen in ruim 12 uur en naar Naomi Shinkins bij de vrouwen in ruim 14 uur.

Dave Chapman op Mount Snowdon - Brutal Triathlon 2015

De Triple Brutal werd gewonnen door de voormalig parcoursrecordhouder en Ironmanveelvraat Anthony Gerundini in een tijd van 54:14. Van de dertien deelnemers bereikten in de Triple uiteindelijk negen doorzetters de finish.

De Brutal Extreme Triathlons worden sinds een paar jaar gehouden bij het dorpje Llanberis in Noord Wales, gelegen aan de voet van Mount Snowdon, de hoogste top van Wales. Voor de triatleten die zich niet laten afschrikken door koud water, flinke heuvels en een pittig, deels offroad loopparcours kan deze wedstrijd zich meten met bekendere extreme triathlons als Celtman, Norseman en Swissman. Er zijn normaal drie afstanden beschikbaar, de Half Brutal, de Full Brutal en de Double Brutal. Dit jaar werd zelfs ook éénmalig een Triple Brutal georganiseerd.
In 2000 was Llanberis ook het decor voor de eerste editie van Ironman UK, toen nog een wedstrijd over de Ironman 70.3 afstand.

Bronnen / Links:
- Karin Sloove
- Brutal Events

Reageer

Reageren? Graag! Maar hou je wel aan onze huisregels.

3 reacties

  1. Anthony Gerundini TC - 24 september 2015:

    Well done Onno, you took your chance in the perfect conditions as I never thought my Double record would have been improved. Chapeau. - Anthony Gerundini TC IM#108

  2. Roel - 24 september 2015:

    Helemaal (naar de) TOP !!

  3. Jeroen - 22 september 2015:

    F#$<£king crazy, maar helmpje af. Wat een prestatie!!