Hospers en Zwarthoed winnen Vrouwentriathlon Utrecht

Zwemmen Vrouwentriathlon Utrecht 2015UTRECHT – Suzanne Hospers heeft zondag de vijfde editie van de Vrouwentriathlon Utrecht, in en rond de Haarrijnse Plas, gewonnen op deachtste afstand. Bij de masters won Marleen Vos. Brenda Zwarthoed pakte de titel op de zestiende afstand. Bij alle drie de startseries sloeg de winnares haar slag al bij het zwemmen. Vanwege de vele regen van de laatste tijd moest de organisatie op het laatste moment het parcours aanpassen, wat goed uitpakte.

Suzanne Hospers won door haar sterke zwemmen te laten volgen door een prima fietsonderdeel. Ze stond vervolgens haar koppositie niet meer af, ook al kwam nummer twee, Ine Snoeken, bij het lopen wel iets dichterbij. Derde bij de vrouwen senioren werd Belle de Gast. Winnares Hospers doet sinds een jaar aan triathlons, bij vereniging De Boks uit haar woonplaats Klazienaveen. Dat eerste jaar werd meteen succesvol. Hospers: “Vorige maand won ik in Klazienaveen de achtste triathlon en met ons team zijn we gepromoveerd naar de 1eDivisie. Met dat team had ik eerder al kennisgemaakt met de Vrouwentriathlon, want eerder dit jaar was er in Nijeveen een 2eDivisiewedstrijd. Ik vond het vandaag opnieuw erg leuk, ik kom dit vaker doen!”

Zwarthoed deed vorig jaar bij de Utrechtse Vrouwentriathlon haar eerste triathlon-ervaring op. Ze werd toen meteen derde op de korte afstand en is sindsdien triathlons blijven doen. Ze trainde sindsdien veel op het fietsen en lopen, en kon zo dit jaar winnen. Net als veel andere deelneemsters vond Zwarthoed het water van 17 graden koud: “Ik had wel een wetsuit bij me, maar toen ik zag dat de meeste andere deelneemsters zonder van start zouden gaan, heb ik besloten het ook uit te laten. Dat ging wel, maar mijn handen en enkels werden zo koud dat ik er geen gevoel meer in had. Verder ging het goed.” Achter haar rukte Saskia Wijland tijdens het fietsen en lopen op van de vierde naar de tweede plek. De strijd om de derde podiumplek werd beslist in een sprint, die gewonnen werd door Desiree Immerzeel.

Marleen Vos deed weer haar eerste triathlon in twee jaar – jaren waarin ze blessures had maar ook twee kinderen kreeg. Voor die time-out was ze succesvol lange-afstandstriatlete, die ook toen al opvallend goed zwom. Ook afgelopen zondag kwam ze in haar startserie op de achtste triathlon voor de masters ruim voor de nummer twee het water uit. Het gat bleef tijdens het fietsen en lopen zo groot dat ze het laatste stukje wandelend samen met haar kinderen over de finish kon komen. Haar eindtijd was overall de derde van de dag. Vos: “Geweldig om weer een triathlon te doen, en wat leuk is dit, met alleen maar vrouwen! Dat is echt een andere sfeer, en bovendien uitstekend georganiseerd: over alle details is nagedacht.” Tweede werd Rannveig Guichamaud, een IJslandse die drie maanden geleden naar Amsterdam is verhuisd en daar al lid is geworden van triathlonvereniging De Dolfijn. Derde werd Linda Nagel, plaatsgenote van Vos uit Lelystad. Vos: “We zijn hier met een hele groep uit Lelystad en we hadden het er van tevoren over gehad hoe mooi het zou zijn als we samen op het podium zouden staan. Met zijn drieën is niet gelukt, maar twee wel!”

Het parcours was ten opzichte van eerdere edities aangepast vanwege werkzaamheden. De vele regen van de afgelopen tijd maakte daarnaast nog een last-minute wijziging noodzakelijk, want de beoogde wisselzone was namelijk erg drassig geworden. Een dag voor de wedstrijd werd besloten uit te wijken naar een drogere plek, net iets verderop. Dat betekende nog heel wat reken-, teken- en regelwerk op zaterdagavond voor met name bestuurslid Kitty van Bloois. Collega-bestuurslid Sione Jongstra blikt tevreden terug op de lustrumeditie in Utrecht: “Die verandering was echt een verbetering. Ook verder verliep de triathlon, op een enkele lekke band na, goed. En het was gelukkig prima weer om te sporten.”

De Vrouwentriathlon in Utrecht was de laatste Vrouwentriathlon van het seizoen 2015. Onder de deelneemsters aan alle drie de evenementen van dit seizoen (naast Utrecht in Beesd en Nijeveen) werden daarom enkele speciale prijzen verloot, zoals een weekend Peugeot rijden beschikbaar gesteld door sponsor Nefkens.

UITSLAGEN 
TRIATHLON UTRECHT
VROUWEN ACHTSTE ---------------------
 1 Suzanne Hospers    1.14.51
 2 Ine Snoeken      1.16.27
 3 Marleen Vos      1.16.44 V40
 4 Belle de Gast     1.19.23
 5 Anna van der Rhee   1.19.24
 6 Adrienne Evers     1.19.45
 7 Rannveig Guicharnaud  1.19.49 V40
 8 Linda Nagel      1.21.14 V40
 9 Liesbet Baekelandt   1.21.40
10 Crystel Gijsberts   1.22.07
VROUWEN ZESTIENDE -------------------
 1 Brenda Zwarthoed     34.59
 2 Saskia Wijland      37.55
 3 Desiree Immerzeel    38.35
 4 Dorine Versluis     38.36
 5 Yolanda Mante      39.42 V40
 6 Maaike Rouw       41.24
 7 Roos van Borrendam    42.01
 8 Sandra Tubbing      42.20 V40
 9 Elisa Elonen       42.36
10 Beanka Wisse       42.39 V40
Bronnen / Links:
- Sione Jongstra
- Vrouwentriathlon

Reageer

Reageren? Graag! Maar hou je wel aan onze huisregels.