Specialized Power Zadel

Sinds een aantal weken heb ik het Specialized Power zadel op mijn triathlonfiets gemonteerd zitten. Niet dat ik klachten had met mijn vorige Specialized zadel, de Romin Evo, maar ik was gewoon benieuwd naar dit nieuwe zadel van Specialized. Ik heb normaal gesproken vrij weinig last van zadelklachten, maar ik heb toch wel een soort van Specialized ass. Op de een of andere manier zit ik altijd lekker op zadels van Specialized. Geen idee wat het precies is, maar ook met de Specialized Toupé heb ik altijd probleemloos gereden. Meestal ga ik zelf niet goed op de speciale triathlonzadels omdat deze te breed in de neus zijn. Een ISM is voor mij bijvoorbeeld echt een ramp. Waar dit voor de meeste triathleten juist vaak ideaal is om het perineum te ontlasten heb ik daar juist last van omdat mijn fraaie x-benen dan tegen het zadel gaan schuren.

power pro

Het nieuwe Power zadel is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar en ik heb de Power Pro gekocht. Dat is de hardste versie, maar met een titanium rails in plaats van de duurdere carbon rails zoals deze bij de S-Works aanwezig is. Maar het geringe gewichtsverschil tussen deze twee was voor mij niet de moeite waard. Dan kan ik beter zelf een kilootje afvallen. Ik heb gekozen voor de 143 mm breedte. Optisch lijkt het zadel een kindje te zijn uit een huwelijk van het Specialized Sitero triathlonzadel en een Specialized Romin zadel.

Sitero

 

Wat direct in het oog springt bij het zadel is de hele korte neus van het zadel waarbij de gleuf in de neus ver naar voren doorloopt. En precies dit detail maakt het zadel ook erg geschikt als triathlonzadel voor degene die de meeste triathlonspecifieke zadels te breed in de neus vinden. Bij de normale racezadels loopt de gleuf in het zadel vaak minder ver door naar voren waardoor de druk op het perineum in de aero houding aanwezig is.

Tijdens het fietsen is het in het begin ook even wennen dat er vrijwel geen neus aan het zadel zit, maar voor mij in het geheel niet vervelend. Waar ik normaal wel wat tegen de neus aan schuur bewegen mijn benen nu vrij. Na een paar keer fietsen merk je dat de beste zit van het zadel niet op de achterzijde van het zadel zit, maar toch iets verder naar voren. Dit in tegenstelling tot hoe ik op mijn Romin zadel zit. Ook de houding recht op de fiets bij het gebruik van de remmen is plezierig te noemen en dan lijkt het meer op een gewoon racezadel. De hardheid is wat mij betreft prima, maar ik heb normaal ook geen last van harde zadels.

power pro side

Nu enige weken verder is het voor mij een blijvertje en gaat mijn vertrouwde Romin niet meer terug op de fiets. Ik vind het een ideale combinatie van een racezadel met triathlon eigenschappen of je kunt het ook een triathlonzadel met race eigenschappen noemen. Want dit zadel is niet alleen geschikt voor triathleten, maar bijvoorbeeld ook voor tijdrijders en racefietsers die veel in de beugels rijden. Best of both worlds.

Verkrijgbaar bij Specialized dealers vanaf € 89.

 

 

Reageer

Reageren? Graag! Maar hou je wel aan onze huisregels.

2 reacties

  1. Harmen - 14 augustus 2015:

    Iemand een idee wanneer de bidonhouder beschikbaar komt die aan het zadel bevestigd kan worden?

  2. Harmen - 12 augustus 2015:

    Heb hem ook, heerlijk! Na veel zoeken naar het juiste zadel deze eens meegekregen van een fietsenhandel en wil nooit meer anders!