Sloove en Koers in top-tien Norseman

Allan Hovda - Norseman 2015EIDFJORD (NOR) – Eén dag voordat de eerste Ironman in Nederland werd gehouden, trad een aantal Nederlanders aan in de Norseman triathlon. Deze editie werd met name gekenmerkt door kou. Het zwemmen was voor de eerste keer in dertien jaar ingekort naar 1900 meter omdat de watertemperatuur slechts 10,5 graad bedroeg. Bovenaan de eerste klim stond de thermometer van de Turysthytte in Dyranut op 2 graden onder nul, de temperatuur waarbij de atleten de Hardangervidda moesten trotseren. Buiten de kou gerekend was het verder een editie met opvallend goede weersomstandigheden, vrijwel zonder regen en met gunstige wind waardoor snelle fietstijden mogelijk waren. Met twee zwarte T-shirt finishes is het aantal Nederlandse vrouwen met een zwart T-shirt verdubbeld na de eerdere finishes van Gonny Rosendaal en Jantiene Hennesen.

Eline Koers kwam na een goed zwemonderdeel als elfde vrouw uit het koude water van de Eidfjord. Na een sterk fietsonderdeel kwam ze nog als vijfde aan in de tweede wissel. Bij het lopen had ze echter last van een vervelende hakblessure, waardoor ze een deel van de steile asfaltklim (Zombie Hill) zelfs zonder schoenen moest afleggen. Bovenaan moest ze bovendien nog een aantal minuten plaatsnemen in de strafbox vanwege een tijdstraf die haar support crew had opgelopen, maar gelukkig kwam ze ruim binnen de top-160 atleten aan bij de cutoff voor de Gaustatoppen, waardoor ze door kon gaan voor het zwarte finisher T-shirt. In de tijd dat Koers haar tijdstraf moest uitzitten, liepen een aantal dames haar voorbij maar deze kon ze snel weer terugpakken op weg naar Gaustatoppen, waar ze als achtste vrouw finishte.

Karin Sloove kende een heel ander wedstrijdverloop. Na een minder zwemonderdeel kwam ze pas als 25e van de 36 vrouwen aan de kant, om vervolgens nog een aantal plaatsen te verliezen in de wissel. In de eerste uren op de fiets kon ze ook geen potten breken door aanlopende remmen en het ontbreken van fietsbenen. Pas vanaf halverwege het fietsparcours kwam ze goed in haar ritme en kon ze beginnen aan een opmars. Dit was ook nodig, aangezien ze zich op dat moment nog buiten de eerste 160 atleten bevond die mogen finishen voor een zwart T-shirt. Met name in de laatste 40 km van het fietsparcours wist ze alsnog heel wat atleten op te rollen en eenmaal op het loopparcours bleek dat de loopbenen wèl waren ingepakt richting Noorwegen. De top-vijf leek na de tweede wissel nog binnen bereik, maar ondanks de goede loopbenen was ze niet opgewassen tegen het Noorse loopgeweld. De imposante opmars strandde daarmee op de zesde plaats, 86e overall en de eerste niet-Noorse vrouw.

Ook Maike Gieling was in Eidfjord op de veerboot gestapt om een grote droom waar te maken en zwart T-shirt te bemachtigen. Helaas voor haar pakte de dag iets anders uit. Na een goed zwemonderdeel fietste ze behouden op vermogen om op het lopen het verschil te kunnen maken. Als 170e kwam ze strijdvaardig uit de wisselzone en pakte een goed tempo waarmee ze zeker tijdig de top van Zombie Hill zou bereiken. Helaas werkte haar lichaam niet mee en een plotseling opkomende knieblessure en een astma aanval na de overgang van het koude fietsparcours naar de meer dan 20 graden in de vallei van Rjukan gooiden roet in het eten. Ze wist wel het parcours voor het witte T-shirt, twee verharde rondes op de berg met zeker ook de nodige hoogtemeters, succesvol af te leggen. Gieling: “Deze finish gaat zeker niet mijn laatste zijn. Ik heb vandaag alles gegeven, afgezien en genoten, maar ik wil in de toekomst ook het zwarte T-shirt nog toevoegen aan mijn collectie.”

Naast de genoemde dames stonden ook Indra Bimmel, Stefan Bernards, Bart Blaas en de in Nederland woonachtige Noorse oud-wielrenster Anita Valen aan de start in Eidfjord. Bimmel wist vooraf al dat ze niet zou finishen na een lange periode van blessureleed, maar zag er enorm naar uit om het zwemmen en fietsen te voltooien en na 5 km lopen helaas uit te stappen. Bij de heren wist Stefan Bernards beslag te leggen op een knappe 32e plaats voor een zwart T-shirt, Bart Blaas moest genoegen nemen met een wit T-shirt.

De winst in de wedstrijd ging net als vorig jaar naar Allan Hovda, die tijdens het lopen zijn landgenoot Lars Petter Stormo in wist te rekenen. Bij de vrouwen ging de winst naar Kristin Lie, die een spannende tweestrijd uitvocht met titelverdedigster Line Foss. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen bestond het erepodium in het geheel uit Noorse atleten.

UITSLAGEN 
TRIATHLON EIDFJORD (NOR)
(Ironman afstand)
MANNEN ------------------------------
 1 Allan Hofda     NOR  9.43.37
 2 Lars Petter Stormo  NOR  9.49.44
 3 Lars Christian Vold NOR  9.54.28
 4 Graeme Wald     GBR 10.04.36
 5 Henrik Oftedal    NOR 10.22.10
 6 Kjell Antonson    NOR 10.35.59
 7 Teemu Lemmettylä   FIN 10.41.00
 8 Sébastien Escola   FRA 10.41.20
 9 Andreaas Wolpert   GER 10.42.42
10 Gregory Verschuere  FRA 10.54.03
VROUWEN -----------------------------
 1 Kristin Lie     NOR 11.50.48
 2 Line Foss      NOR 11.53.33
 3 Line Mari Langseth  NOR 12.13.43
 4 Kari Flottorp    NOR 12.21.47
 5 Silje Rafaelsen   NOR 12.44.04
 6 Karin Sloove       13.01.24
 7 Julie Andresen    NOR 13.14.27
 8 Eline Koers        13.18.22
 9 Anita Valen     NOR 13.25.17
10 Cathrine Claussen  NOR 13.26.52
Bronnen / Links:
- Onno de Boer
- Isklar Norseman Xtreme triathlon

Reageer

Reageren? Graag! Maar hou je wel aan onze huisregels.

Één reactie

 1. Indra Bimmel - 8 augustus 2015:

  Zeer veel respect voor onze finishers! Karin, Eline, Maike, Stefan, Bart en Maike, gefeliciteerd!

»