Nieuws / Eredivisie Triathlon /

Jorik van Egdom en Maaike Caelers pakken sprinttitels

Jorik van Egdom - Veenendaal 2015 (foto Sonja Jaarsveld)VEENENDAAL - Een test, noemde Maaike Caelers haar NK-deelname. De Weertse was de sterkste op het NK sprint vandaag in Veenendaal. Caelers liep de concurrentie op flinke achterstand en tankte vertrouwen voor de internationale optredens die haar dit seizoen nog resten. Bij de mannen won net als in 2014 Jorik van Egdom de nationale triathlontitel op de sprintafstand. De Veenendaler zegevierde vandaag in eigen huis. Het podium bestond met Van Egdom, Menno Koolhaas en Marco Akershoek volledig uit neosenioren.

Duidelijk de sterkste, zo omschreef Van Egdom zijn eigen prestatie, en onderstreepte dat door aan de finish zijn startnummer (10) deels af te schermen zodat alleen de 1 zichtbaar bleef. De atleet van Rings Specialized Forte Triteam had een gaatje te dichten na het zwemmen, maar loste dat op de fiets voortvarend op. Met lopen kwam titelprolongatie vervolgens nooit meer in gevaar. Menno Koolhaas snelde naar het NK-zilver en toonde zich na afloop ook tevreden. Marco Akershoek eiste het brons op vandaag. Dezelfde drie atleten vormden ook het podium bij de neosenioren, terwijl Niek Heldoorn - met een zesde plaats de openbaring in het mannenveld - de juniorentitel veroverde.

De strijd bij de mannen werd geopend door Marco Akershoek, die kort voor Menno Koolhaas uit het water kwam. Eenmaal op de fiets vormde zich al snel een zevental, met naast Koolhaas en Akershoek nog een aantal andere sterke kanshebbers als Van Egdom, Jeffrey Reijnders, Donald Hillebregt, Jardy van den Heuvel en Edo van der Meer. Daarachter vormde zich een groep van zestien die gaandeweg de drie ronden steeds dichterbij kroop, totdat vlak voor de tweede wissel alle kansen weer open leken te liggen toen de kopgroep werd achterhaald. Van Egdom wisselde snel en forceerde meteen een gaatje; een gaatje wat al snel uitgroeide tot een gat, waarna hij onbedreigd zijn eigen thuiswedstrijd op zijn naam kon schrijven.

Maaike Caelers - Veenendaal 2015 (foto Sonja Jaarsveld)Het zwemmen was Maaike Caelers niet meegevallen, in de Veenendaalse wateren. Na een val in Spanje kampte ze met pijn aan haar ribben. “Het was chaotisch en er werd gesopt”, stelde de Limburgse “en ik heb ook teruggesopt.” Toen ze na het fietsonderdeel na een lange achtervolging de drie koploopsters van na het zwemmen (Kirsten Nuyes, Sarissa de Vries en Maya Kingma) alsnog in zicht had gekregen, wist ze snel de wedstrijd naar zich toe te trekken. Pien Keulstra pakte voor de tweede maal dit jaar een NK-medaille. De kampioene op de Olympische afstand werd vandaag net als vorig jaar in Amsterdam tweede, na een sterke race. Sarissa de Vries zag haar aanvallende optreden beloond met een bronzen medaille. De Vries, drie weken geleden nog tweede in de Ironman van Maastricht, leidde na het zwemonderdeel een kopgroepje, dreigde overlopen te worden in het afsluitende onderdeel, maar herpakte zich sterk en stond net als Keulstra voor de tweede maal met eremetaal op een NK dit seizoen. Keulstra, die samen met Caelers in de achtervolgende groep samenwerkte om het gat naar de drie koplopers zo klein mogelijk te maken, werd met haar tweede plaats de kampioene bij de neosenioren; Quinty Schoens won met een sterke zesde plaats overall haar eerste NK-titel bij de junioren.

In de Lotto Eredivisie won Squadra Kalas voor de derde maal op rij een wedstrijd in de Lotto Eredivisie. De Eindhovenaren stevenen af op hun eerste landstitel in de teamcompetitie. Hellas Utrecht was andermaal het sterkste vrouwenteam. De Utrechtsen eindigen net als de mannen van Squadra Kalas collectief in de top-tien van het NK. Met nog één race voor de boeg hebben beide teams de Eredivisiewinst nagenoeg binnen.

Davilex Nijmegen, met juniorenkampioen Heldoorn in de gelederen, was net als in Amsterdam vandaag tweede. De derde plek was voor Rings Specialized Forte Triteam. Jorik van Egdom pakte met zijn zege belangrijke punten voor de Rotterdammers. Canyon Fusion blijft, ondanks een vierde plek vandaag, tweede. De concurrentie liep wel in, en de strijd om het podium over drie weken bij de teamrelay in Amsterdam gaat tussen Triteam Rotterdam, Davilex Nijmegen en Trimates Utrecht, dat vijfde staat na de vijfde plek van vandaag.
In de tussenstand van de Lotto Eredivisie bij de vrouwen gaat Hellas riant aan kop. TC Twente en Kijani Geldermalsen klommen vandaag naar plek twee en drie, ten koste van Trivio Long Distance, dat nu gedeeld vierde staat met Challenge TV Almere.

Het NK sprint maakte deel uit van de 33e editie van de Van Dijk Triathlon Veenendaal.

UITSLAGEN 
NK TRIATHLON VEENENDAAL
(Sprint afstand)
MANNEN ------------------------------
 1 Jorik van Egdom       54:07	 
 2 Menno Koolhaas        54:49	 
 3 Marco Akershoek       55:23	 
 4 Donald Hillebregt      55:34	 
 5 Maximilian Sasserath  GER 55:36	 
 6 Niek Heldoorn        55:45	 
 7 Stefan van Thiel       55:55	 
 8 Vincent Böhm         55:57	 
 9 Gerbert van den Biggelaar  55:57	 
10 Marc Geerts       BEL 55:57	
VROUWEN -----------------------------
 1 Maaike Caelers        59:22	 
 2 Pien Keulstra       1:01:01	 
 3 Sarissa de Vries      1:01:42	 
 4 Jony Heerink        1:01:48	 
 5 Jasmijn van der Burg    1:02:02	 
 6 Quinty Schoens       1:02:10	 
 7 Maya Kingma        1:02:16	 
 8 Linda van Bemmel      1:03:06	 
 9 Heleen van der Meijden   1:03:14	 
10 Rina Zijgers        1:03:24	 
Bronnen / Links:
- Martijn Keijsers
- Foto’s Sonja Jaarsveld
- Van Dijk triathlon Veenendaal

Reageer

Reageren? Graag! Maar hou je wel aan onze huisregels.