Groot Nederlands contingent aan start Aurlandsfjellet triathlon

AXTRIAURLANDSFJORD (NOR) - Twee weken na de Norseman stond een grote groep Nederlanders aan de start van een andere extreme triathlon in Noorwegen, dit keer over de halve afstand maar wel met 3000 hoogtemeters op de fiets en 1000 op de halve marathon. Bijna tien procent van de ongeveer 250 deelnemers van de Aurlandsfjellet Xtreme Triathlon - volgens eigen zeggen de meest schilderachtige triathlon ter wereld - kwam uit Nederland.

Het parcours bracht de deelnemers vanuit het ijskoude water van de fjord in één lange klim van 15 km (met een gemiddeld stijgingspercentage van 8%) naar een hoogvlakte met onderweg ontzettend mooie uitzichten het dal en het fjord in. Op deze grote groene hoogvlakte vormden veel sneeuw en in het water drijvende ijsschotsen het decor. Het loopparcours begon met drie vlakke kilometers om daarna op de oude route van Vassbygdi uit te komen. Normaal gesproken een ééndaagse hike met ontzettend steile stukken waar het meer op traplopen dan op hardlopen aankomt, flinke waterstromen die doorkruist moeten worden en op sommige stukken ontzettend smalle paadjes met een gapend diepe afgrond ernaast. Pas in de laatste kilometer werd het weer vlak gaat het zelfs een beetje vals plat naar beneden, wat maakte dat er al rennend gefinished kan worden.

In het dal lagen de temperaturen rond de 20 graden, boven op de hoogvlakte lag de temperatuur zo’n 10 graden lager - en de gevoelstemperatuur nog veel meer doordat er een flinke wind over de sneeuw en het ijskoude water blies.

De wedstrijd bij de mannen werd gewonnen door de Noor Marius Elvedal, die op geen van de onderdelen de snelste tijd neerzette maar wel de meest constante race afleverde. Beste Nederlander was Guido van Apeldoorn met een vijftigste plaats.

Bij de dames was de Noorse Trude Wermskog Stormo een maatje te groot voor de concurrentie: met zowel de beste fietstijd als de beste looptijd sloeg zij een gat van maar liefst 32 minuten naar de (eveneens Noorse) Katrine Woie. Behalve de Britse Ruth Crewe, die de derde plaats veroverde, deden er maar vier niet-Noorse dames mee, allen debutanten op deze afstand. Leonie Bouwmeester schopte het tot een zesde plek overall bij haar debuut.

UITSLAGEN 
AURLANDSFJORD (NOR)
(1,9Z - 98F - 21L)
MANNEN ------------------------------
 1 Marius Elvedal    NOR 6:26:24
 2 Christian Myhre    NOR 6:36:29
 3 Ulrik Schaarup    DEN 6:40:21
 4 Per Morten Ellingsen NOR 6:41:50
 5 Tor-Aanen Kallekleiv NOR 6:42:15
 6 Sigurd Beldo     NOR 6:43:22
 7 Jesper Madsen     DEN 6:52:43
 8 Svein Glomnes     NOR 6:54:34
 9 Andreas Bjornen    NOR 6:56:12
10 Stian Sandtorv    NOR 6:57:00
VROUWEN -----------------------------
 1 Trude Stormo     NOR 7:46:57
 2 Kathrine Woie     NOR 8:19:38
 3 Ruth Crewe      GBR 8:32:32
 4 Camilla Elisa Savland NOR 8:48:36
 5 Caroline Christie   NOR 8:55:20
 6 Leonie Bouwmeester     9:15:08
Bronnen / Links:
- Karin Sloove
- Aurlandsfjellet Xtreme Triathlon

Reageer

Reageren? Graag! Maar hou je wel aan onze huisregels.