Van Vlerken en Diederen favorieten in eerste editie IM Maastricht

MaastrichtMAASTRICHT - Yvonne van Vlerken en Bas Diederen staan voor een unieke opgave dit weekend in Maastricht. De Limburgse hoofdstad is het decor van de allereerste Ironman triathlon op Nederlandse bodem. Van Vlerken en Diederen hopen geschiedenis te schrijven als de eerste winnaars. Het parcours voert de atleten zwemmend door de Maas, fietsend door het Zuid-Limburgse heuvelland en lopend door het stadscentrum van Maastricht.

Nederlands beste triatleten op de lange afstand zijn in eigen land meer dan alleen kanshebbers op de zege. Beiden zijn gebrand op het pakken van de overwinning. Diederen kan de eerste Nederlandse man worden die een Ironman wint, sinds Frank Heldoorn Ironman UK won in 2006. De Limburger werd begin juli in Frankfurt vierde op het EK, scherpte zijn beste tijd aan en kwalificeerde zich en passant voor het WK Ironman op Hawaii. Concurrentie komt er zondag onder andere van de onlangs door de ITU tot wereldkampioen lange afstand gekroonde Fransman Cyril Viennot. Ook de Engelsman Fraser Cartmell en de Duitser Per Bittner horen bij de kanshebbers, op basis van hun palmares. De andere Nederlanders, met de Limburgers Martijn Dekker en Bart Candel in de gelederen, horen bij de outsiders voor het podium. Dat geldt ook voor de Belgen Tim Brydenbach en Joerie Vansteelant.

Voor Vlerken is het seizoen al geslaagd, met meerdere zeges, waarvan de belangrijkste het voor de tweede keer winnen van de prestigieuze Challenge Roth eerder deze maand was. Ironman Maastricht is voor de in Oostenrijk woonachtige atlete het laatste grote doel van dit seizoen. De strijdvaardige Van Vlerken liet optekenen dat ze met minder dan de zege geen genoegen neemt. Daarna laat ze zelfs het WK Ironman op Hawaii schieten, om er volgend jaar uitgerust terug te kunnen keren in topvorm. Corinne Abraham uit Engeland wordt door Van Vlerken zelf als haar belangrijkste tegenstandster voor zondag aangeduid. De Engelse versloeg haar al eens in de Ironman van Melbourne. Ook Michelle Vesterby, de Deense die in 2012 al een Ironman Lanzarote won, kan een geduchte concurrente zijn. De andere Nederlandse vrouwen die zondag starten zijn de tweevoudig winnares van de hele triathlon van Almere Irene Kinnegim, de in Limburg wonende Sarissa de Vries en Carla van Rooijen.

Bijna duizend deelnemers komen naar Limburg voor de eerste editie van Ironman Maastricht-Limburg. Ruim een kwart van de deelnemers komt uit Nederland. De overige atleten komen uit 46 verschillende landen, wereldwijd.

Reageer

Reageren? Graag! Maar hou je wel aan onze huisregels.