Rachel Klamer jaagt Olympische nominatie na in Rio

RIO DE JANEIRO (BRA) - Na haar zilveren plak op de Europese Spelen in Baku, de overwinning in de ETU-cup van Holten en de vijfde plek tijdens de World Triathlon Series in Hamburg, twijfelt niemand meer aan het vormpeil van Rachel Klamer. De Twentse triatlete is naar Rio de Janeiro afgereisd voor het testevent op het Olympisch parcours van 2016. Ook de paratriatleten Joleen Hakker, Geert Schipper en Sjaak van den Berg komen dit weekend in actie, op hetzelfde parcours waar volgend jaar de Paralympische Spelen gehouden worden.

Eindigen bij de beste zes atletes is zondag het doel van Rachel Klamer. Daarmee verdient ze een nominatie om volgend jaar te mogen starten op de Olympische Spelen. Eindigt ze op het podium, dan stelt ze daarnaast direct een kwalificatieplek voor Nederland veilig en is haar deelname zo goed als zeker. Klamer start zondag met startnummer zes en ze kan uitkijken naar dezelfde tegenstand als tijdens de wedstrijden uit de World Triathlon Series. Gwen Jorgensen is dan ook de grote favoriete, gevolgd door haar Amerikaanse landgenotes Sarah True en Katie Zaferes. In totaal 73 atletes testen zondag het Olympische parcours van 2016, dat gesitueerd is rond de Copacabana.

Voor de paratriatleten is Rio niet alleen een parcourstest, maar ook een gelegenheid om punten voor de kwalificatieranking te scoren. Rio is de tweede wedstrijd waar dat kan. Geert Schipper kende een prima start van de kwalifcatieperiode, met een zege in het Italiaanse Iseo twee weken geleden. Joleen Hakker werd daar gediskwalificeerd, terwijl ze op weg was naar een podiumplek. Sjaak van den Berg kwam in Iseo niet in actie en moet in Rio alle zeilen bijzetten om in zijn sterk bezette klasse voldoende punten te halen. De paratriatleten komen op zaterdag in actie.

Reageer

Reageren? Graag! Maar hou je wel aan onze huisregels.