Bontrager Aeolus & Ballista Aero Helmen

aeolus zwartOp de valreep van de start van de Tour de France zijn eindelijk twee al geruime tijd geleden aangekondigde helmen van Bontrager verkrijgbaar. Deze twee modellen zijn ook voor triathleten erg interessant omdat het hier aerodynamische modellen betreft.

De eerste helm is een zogenaamde short-tail tijdrithelm die ook door de Trek Factory Racing ploeg gebruikt zal worden o.a. tijdens de proloog in Utrecht en later in de tijdritten. De helm ziet er strak uit en is verkrijgbaar in mat zwart en glanzend wit met grijze accenten. Toen ik deze helm een aantal maanden geleden als demo op mijn hoofd mocht zetten was het vrijwel onmogelijk om dat snel te doen zonder dat je oren dubbel gevouwen kwamen te zitten. Niet erg als je aan een TT meedoet en alle tijd van de wereld hebt om je helm van te voren goed op te zetten, maar voor een snelle wissel in de triathlon niet handig. Maar er is duidelijk nog verder ontwikkeld aan de helm en de productiemodellen die nu verkrijgbaar zijn gaan juist heel erg makkelijk over de oren en hebben een buitengewoon lekkere pasvorm. Hoewel ik mij realiseer dat pasvorm voor iedereen anders is en kan aanvoelen denk ik dat ik toch een redelijk gemiddeld hoofd heb. De helm draagt lekker hoewel ‘lekker’ bij een aero helm misschien niet het juiste woord is, maar hij zit gewoon best wel comfortabel. Hij voelt vrij licht aan en is voorzien van goede transpiratie strips die het zweet opnemen en voorkomen dat het in de ogen loopt. De sluiting is eenvoudig en goed te regelen d.m.v. een draaisysteem aan de achterzijde op het hoofd. Hiermee wordt in een functie zowel de omtrek als de hoogte ingesteld zodat de helm goed om het hoofd zit.aeolus wit

Er is geen ventilatie in de helm. Bij sommige andere modellen aero helmen zit er soms nog een kleine ventilatie opening, maar Trek heeft gekozen voor maximale aerodynamica. Voor gebruik in Nederland zal dat normaal gesproken geen probleem wezen tenzij we vaker met deze extreme temperaturen van nu te maken krijgen. Het vizier is clear transparant en sluit via een magneetsysteem dat verrassend stevig en solide aanvoelt. Op dit moment is er nog geen donkerder vizier verkrijgbaar.

ballista zwart

De tweede nieuwe aero helm Ballista. De Ballista is een zogenaamde cross over zoals Specialized dat heeft met de Evade of Giro met de Attack. De Ballista is een helm die je zowel op de racefiets kunt gebruiken als op een triathlon / time trial fiets. Iets minder minder aero en iets minder flashy, maar wel een top helm wanneer je het beste van beiden in 1 helm wilt hebben.  Aan de voorzijde twee ventilatiegaten om voldoende koeling te hebben. De helm is makkelijk verstelbaar en ook hier regelt het draaiknop systeem met een draaibeweging niet alleen de omtrek maar ook de hoogte van de helm waardoor er een zeer solide gevoel op het hoofd ontstaat. Uiteraard voorzien van de transpiratie straps die er ook hier weer zorgen dat het zweet niet in de ogen gaat lopen. Vind je voor jezelf een ‘echte’ aero helm zoals de Aeolus hierboven een beetje too much dan is Ballista een perfect alternatief.

De Aelos is in twee maten verkrijgbaar 50 tot 57 cm en 55 tot 61 cm voor een prijs van € 269. De Ballista in 3 maten 51 tot 57 cm, 54 tot 60 cm en 58 tot 63 cm en gaat weg voor een prijs van € 239. O.a. bij Tri-Run en andere wat meer gespecialiseerde wielerspeciaalzaken.

ballista wit

 

 

 

Reageer

Reageren? Graag! Maar hou je wel aan onze huisregels.