Pien Keulstra sluit aan bij NTC Triathlon

Pien KeulstraSITTARD - Kersvers nationaal kampioene Pien Keulstra heeft gisteravond in NOS Langs de Lijn bekendgemaakt dat ze zich aansluit bij het Nationaal Trainingscentrum in Sportzone Limburg. Keulstra verhuist naar Sittard en gaat zich onder leiding van de technische staf van de NTB de komende periode volledig op triathlon toeleggen. De schaatscarrière van Keulstra, die in 2011 twee nationale titels won op de langebaan, is daarmee voorlopig ten einde.

Amper achttien jaar was ze, toen ze de nationale schaatstop verbaasde met NK-titels op de 3000 en de 5000 meter. “Daar gaan we nog veel van horen”, zei Herbert Dijkstra in het begeleidende commentaar. Het verhaal is ondertussen bekend: Keulstra was niet gelukkig in de schaatswereld, miste de prikkels die ze in haar jeugd kreeg in de triathlonsport en keerde de afgelopen jaren regelmatig terug naar haar jeugdliefde. De Boekelose komt uit voor TC Twente in de Lotto Eredivisie, won al de nationale titel op de wintertriathlon en voegde daar vorige maand, in afwezigheid van Maaike Caelers en Rachel Klamer, een nationale titel op de Olympische afstand aan toe. Nu maakt ze de stap naar de topsport, met haar verhuizing naar Sittard.

“We kennen Pien al een paar jaar en zijn ook al eerder in gesprek geweest over aansluiting bij het NTC,” licht technisch directeur Adrie Berk toe. “Een sporter moet uiteindelijk zelf de keuze maken om volledig voor deze sport te gaan. Toptriathlon kun je er niet even bij doen. Het moment was voor Pien nu gekomen. Ze blijft wel haar studie volgen, maar triathlon komt voortaan op de eerste plaats. Met de groep waarin ze in Sittard terecht komt, heeft ze al eerder getraind. Haar broer Ynze woont er sinds dit jaar ook. Ik denk dat ze snel opgenomen zal worden.”
De vraag waar Pien Keulstra qua sportief niveau momenteel internationaal staat, moet nog beantwoord worden. Zelf zei ze te verwachten dat het verschil met de wereldtop nog “schrikbarend groot” is. Keulstra wordt in elk geval opgeroepen voor het EK in Genève volgende maand. Daarvoor start ze al ook in de ETU-cup in Holten. Berk: “Dat wordt een eerste test om te zien waar ze staat.”

Het Nationaal Trainingscentrum (NTC) Triathlon is in oktober 2007 van start gegaan en biedt getalenteerde triatleten de mogelijkheid om wonen, studeren en het beoefenen van topsport te combineren. Met ondersteuning van NOC*NSF, provincie Limburg en gemeenten binnen de Sportzone, Topsport Limburg met haar partners, sponsoren en de NTB is het topsportprogramma doorontwikkeld. Talenten als Maaike Caelers en Rachel Klamer zijn opgeleid in het NTC Triathlon. Sinds 2012 is Louis Delahaije headcoach van het NTC.

Reageer

Reageren? Graag! Maar hou je wel aan onze huisregels.