Diederik Scheltinga en Eddy Lamers Nederlandse troeven WK LD

Vattern Triathlon Motala 2014MOTALA (SWE) - Het ITU WK triathlon over de lange afstand vindt komend weekend plaats in de Zweedse plaats Motala. Twee Nederlanders komen aan de start in het startveld voor elite: Diederik Scheltinga en Eddy Lamers. In hetzelfde weekend zijn er ook races voor agegroupers en paratriatleten. De afstanden zijn 4 kilometer zwemmen, 120 kilometer fietsen en 30 kilometer lopen.

Beter doen dan bij zijn WK-debuut in 2008 is de ambitie van Eddy Lamers. De Gelderlander startte dat jaar in Almere en finishte op plek 21. Zijn provinciegenoot Diederik Scheltinga, de oudste van de vier triathlonbroers, maakt zijn debuut op het WK over de lange afstand. Ook Scheltinga wil bij de beste 20 atleten finishen. Het parcours lijkt beide mannen op voorhand goed te liggen. Het zwemmen is in de mooie baai van Motala. Vanwege de koude watertemperatuur van de laatste weken is er kans dat het onderdeel ingekort gaat worden. De fietsronde van 40 kilometer, die driemaal gereden wordt, bevat een pittige klim en het lopen, dat deels door het centrum van Motala gaat, kent een onverharde sectie over trails en bospaden. De Nederlanders trainden regelmatig samen in de aanloop naar het WK. Lamers: “Tijdens de wedstrijd kun je weinig voor elkaar betekenen, maar we gaan er heen als een team en in de voorbereiding leer je van elkaar.”

Terwijl titelverdediger Bertrand Billard uit Frankrijk thuisblijft, zijn er genoeg atleten met een interntionaal palmares die de kroon kunnen overnemen. Zijn landgenoot Cyril Viennot, vorig jaar goed voor brons, is er één van. Ook veelvuldig Ironmanwinnaar Ronnie Schildknecht uit Zwitserland, de sterke Luxemburger Dirk Bockel en Australiër Joe Gambles zijn sterke atleten met een internationaal palmares. Darkhorse is de Deen Rasmus Henning, een veelwinnaar uit het ITU-circuit die in 2012 stopte als professioneel atleet, maar nu zijn comeback maakt.

Bij de vrouwen is er geen Nederlandse deelname. Favorieten zijn de Amerikaanse Mary Beth Ellis en regerend wereldkampioene Camilla Pedersen uit Denemarken. De elite atleten komen op zaterdag in actie in de met 90 duizend dollar gedoteerde races.

Bronnen / Links:
- Vattern Triathlon, Motala

Reageer

Reageren? Graag! Maar hou je wel aan onze huisregels.