Sebastian Kienle nieuwe Ironmankampioen; Carfrae pakt derde titel

Sebastian Kienle - IM Kona 2014KONA (USA) - Sebastian Kienle heeft zaterdag op Hawaii de Ironman-wereldtitel veroverd. De Duitser leidde de wedstrijd al lang tijdens het fietsen en kon het lopend afmaken. Na het Ironman-EK in Frankfurt pakte Kienle nu dus ook het WK. Achter hem pakte Jan Frodeno net als in Frankfurt het brons. Met Kienle kent de Ironman van Hawaii sinds Normann Stadler (2006) weer een Duitse winnaar. Kienle won in de Duitse traditie, door te domineren op de fiets.
Bij de vrouwen lag Kona-debutante Daniela Ryf lange tijd op kop en leek ze voor een verrassing te gaan zorgen, maar moest uiteindelijk toch capituleren voor het loopgeweld van titelverdedigster Mirinda Carfrae.

Tijdens het zwemmen bleven de verschillen in de kop bij de mannen klein en bleef een grote groep dicht bijeen. Een groot deel van het zwemmen was het de voormalig Olympisch kampioen op de korte afstand, Frodeno, die de groep op sleeptouw nam. Nagenoeg gelijktijdig met Frodeno klom ook Andy Potts uit het water de Kailua Pier op. Kienle keek aanvankelijk aan tegen een achterstand van drie minuten op de koplopers, die op die fiets al snel werden ingehaald door Andy Starykowicz. De Amerikaan, die bekend staat als een sterke fietser, kwam echter niet echt goed weg, waarna hij uiteindelijk ook werd ingerekend door erkend überbikers als Kienle en Maik Twelsiek. Marino Vanhoenacker en titelverdediger Frederik Van Lierde handhaafden zich op plaatsen drie en vier.
Eenmaal in zijn loopschoenen hield Kienle het gas er meteen goed op en in de eerste kilometers vergrootte hij zijn voorsprong. Achter hem schoof Van Lierde op naar plaats twee, maar die kampte later toch met ongemakken, moest veel wandelen en als gevolg daarvan schoof de Amerikaan Ben Hoffman in de tweede helft op naar plaats twee. Tot diep in de marathon kon Kienle vasthouden aan een ruime voorsprong van ruim acht minuten. In de slotfase kon Hoffman nog wat dichterbij komen, maar de titel kwam niet meer in gevaar. De Amerikaan pakte uiteindelijk plaats twee, kort gevolgd door Frodeno die met de beste looptijd van de dag zich nog terug vocht op het podium.

Bij de vrouwen koos Jodie Swallow meteen de aanval, gevolgd door Meredith Kessler. Later voegde ook Amanda Stevens zich bij hen, en gedrieën doken zij met een kleine halve minuut marge op de achtervolgsters de eerste wissel in. Daarmee deelden zij meteen al een eerste klap uit aan enkele kanshebsters. Daniela Ryf keek na het zwemmen tegen 2,5 minuut aan, Carfrae tegen zes, en Van Vlerken kwam zelfs 12 minuten na de leidsters uit de ‘choppy’ Pacific. Swallow en Kessler trokken na de wissel meteen hard door, mede om erkend hardloopster Carfrae op het fietsonderdeel al op ruime afstand te zetten. En dat lukte. Terwijl na circa 70 kilometer Ryf de leiding overnam en doortrok, zakte Carfrae steeds verder naar achteren. Ryf wisselde uiteindelijk met 2 minuten voorsprong op Rachel Joyce om daarna langzaam maar zeker uit te lopen. Carfrae wisselde op ruim 14,5 minuten, Van Vlerken weer zes minuten daarna. Eenmaal op de marathon begon Carfrae meteen haar achterstand in te lopen. En haar ongekende loopvermogen draaide de wedstrijd weer geheel op zijn kop. 25 kilometer later was ze al opgestoomd naar plaats drie, op bijna zeven minuten van Ryf. In de slotfase kreeg Ryf het moeilijker; ondertussen liep ‘Rinny’ lichtvoetig door, rolde Joyce en vervolgens ook Ryf op en bleef uiteindelijk maar een krappe minuut verwijderd van een sub-negen tijd op Hawaii. En net als vorig jaar liep ze sneller dan de winnaar bij de mannen en was ze twaalf seconden sneller dan haar fenomenale looponderdeel van vorig jaar. Daarmee herschreef de Australische de geschiedenisboeken, met de grootste opmars op het lopen aller tijden.

Update 13-okt: Van Vlerken viel tijdens de marathon uit. Ze had totaal geen macht, bekende ze. “Dat begon al bij het zwemmen. Een draak van een zwemonderdeel.” Daar verloor ze ruim twaalf minuten op haar concurrentes. Het fietsen bestempelde ze als ‘zeer zwak’. “Ik kreeg geen moment mijn ritme te pakken, waarbij ik normaal gesproken deelnemers terug haal. Ik heb nog een poging gedaan op het lopen. Maar dat was geen succes. Hopen op betere dagen”, aldus Van Vlerken.

UITSLAGEN 
IRONMAN KONA (USA)
MANNEN ------------------------------
 1 Sebastian Kienle   GER 8.14.18
 2 Ben Hoffman      USA 8.19.23
 3 Jan Frodeno      GER 8.20.32
 4 Andy Potts      USA 8.21.38
 5 Cyril Viennot     FRA 8.22.19
 6 Nils Frommhold    GER 8.22.29
 7 Tim Berkel      AUS 8.23.26
 8 Frederik Van Lierde  BEL 8.24.11
 9 Bart Aernouts     BEL 8.28.28
10 Romain Guillaume   FRA 8.30.15
Maikel Wieland        9.35.54
Peter Res           9.51.23
Onno de Boer         10.05.37
Walter Pennekamp       10.14.34
Joost van Rens        10.28.46
Franck van Graas       10.29.54
Bas van Rens         10.55.43
Stefan Leijdekkers      10.56.49
Harry Sikkema           DNF
VROUWEN -----------------------------
 1 Mirinda Carfrae    AUS 9.00.55
 2 Daniela Ryf      SUI 9.02.57
 3 Rachel Joyce     GBR 9.04.26
 4 Jodie Swallow     GBR 9.10.19
 5 Caroline Steffen   SUI 9.12.43
 6 Julia Gajer      GER 9.16.58
 7 Liz Lyles       USA 9.18.11
 8 Gina Crawford     NZL 9.19.21
 9 Mary Beth Ellis    USA 9.20.45
10 Liz Blatchford    GBR 9.23.34
Dorothé Vrieze        12.44.32
Leonie Verstegen       13.07.08
Yvonne van Vlerken        DNF
Bronnen / Links:
- Wim van den Broek, NTB-Persdienst
- Ironman

Reageer

Reageren? Graag! Maar hou je wel aan onze huisregels.

2 reacties

 1. Wim - 12 oktober 2014:

  Laten we er een prijsvraag aan koppelen Tedje.

 2. Tedje van Arkel - 12 oktober 2014:

  Net weer even aan het beeld gekluisterd gezeten om te kijken naar al die ‘Ironman’-en die de finish passeren in Kona. “You’re an ironman!!!”
  Eigenlijk vraag ik mij al langer af waarom wij niet zo kreet hebben voor Almere-finishers? Misschien ‘Je bent een ijzervreter’? Of ‘Je bent een PolderGiant’? Er moet toch ook zoiets in het Nederlandse te verzinnen zijn wat zodanig allitereert dat Wim en Ruud het kunnen galmen?
  Groeten,
  Tedje