Heleen bij de Vaate soeverein naar goud in Almere

Heleen bij de Vaate - Almere 2014 (foto Charlie Crowhurst Getty Images)ALMERE - Haar laatste jaar op topsportniveau heeft Heleen bij de Vaate met glans afgesloten. In een solide en soevereine race pakte ze het EK- en NK-goud in ‘haar’ wedstrijd, haar derde overwinning in Almere. Bij de mannen ging de winst naar de Duitser Markus Fachbach. Een sterke inhaalrace op het slotonderdeel bracht Dirk Wijnalda naar het zilver in het EK en goud bij de nationale titelstrijd.

Na het zwemmen was de winnaar van vorig jaar, Bart Colpaert, al meteen ver vooruit. Vanuit de achtervolgers fietste Fachbach in de eerste 40 kilometer het gat dicht om daarna niet meer om te hoeven zien. Colpaert zou kort daarna de wedstrijd verlaten, omdat hij totaal geen macht meer in de benen had. Achter Fachbach bleef het de rest van de wedstrijd spannend. Voormalig winnaar Georg Potrebitsch fietste solide op plaats twee. Achter hem gingen in de tweede ronde op het tegenwindse stuk op de Oostvaardersdijk eerst David Näsvik en daarna Chris Fischer in de aanval en lieten de achtervolgende groep met daarin Diederik Scheltinga achter. Wijnalda volgde samen met Bart Candel en triathlonveelvraat Petr Vabrousek zo’n vier minuten daarachter. Wijnalda’s beste onderdeel moest echter nog komen.

Op het looponderdeel kwam de voorsprong van Fachbach geen moment in gevaar. Achter hem begon echter de slachting. Zowel Potrebitsch als Scheltinga moesten al vroeg de wedstrijd staken. De Deen leek lange tijd op een zilveren plak aan te koersen, maar in de slotronde kwam Wijnalda alsnog voorbij zetten en pakte daarmee de tweede plaats. Van de achtervolgers bleek Sergio Marques na het fietsen nog over de beste benen te beschikken.

Bij de vrouwen was de Kroatische Zeljka Milicic als eerste terug uit het Weerwater, op anderhalve minuut gevolgd door Corine Nelen. Bij de Vaate stelde binnen de eerste 40 kilometer echter orde op zaken, pakte de leiding en stond deze daarna niet meer af. Kort achter haar volgde al meteeen Tineke van den Berg. Het tweetal reed vervolgens weg, ver weg van de rest van het veld, en halverwege keek Celia Kuch al aan tegen een achterstand van bijna 9 minuten. Later moest Van den Berg Bij de Vaate laten gaan, maar haar tweede plaats in de wedstrijd kwam daarna geen moment meer in gevaar.

Op de halve afstand was de winst voor Mark Oude Bennink en Maria Oorsprong.

UITSLAGEN 
EK/NK TRIATHLON ALMERE
(Ironman afstand)
MANNEN ------------------------------
 1 Markus Fachbach    GER 8.28.25
 2 Dirk Wijnalda        8.33.09
 3 Chris Fischer     DEN 8.34.05
 4 Sergio Marques     POR 8.37.11
 5 Petr Vabrousek     CZE 8.43.57
 6 Gerrit Schellens    BEL 8.44.30
 7 David Näsvik      SWE 8.46.55
 8 Thijs Koelen        8.47.26
 9 Dejan Patrcevic    CRO 8.48.49
10 Bart Candel         8.50.29
VROUWEN -----------------------------
 1 Heleen bij de Vaate     9.16.26
 2 Tineke van den Berg     9.26.04
 3 Vicky Gill       GBR 9.42.53
 4 Celia Kuch       GER 9.56.25
 5 Lina-Kristin Schink  GER 10.08.59
 6 Anna Kusch       GER 10.13.20
 7 Nina Bakker        10.14.26
 8 Rahel Bellinga       10.19.08
 9 Corine Nelen        10.22.57 
10 Vanessa Pereira    POR 20.27.53
Bronnen / Links:
- Challenge Almere-Amsterdam

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.