Zone3 Align: Wetsuit voor alleen echte zwemmers?

Het gebeurt niet vaak dat mid-season een fabrikant een nieuw wetsuit introduceert in haar collectie.  Toch lanceert het Britse Zone3 nu de ‘Align’. Een compleet nieuw wetsuit wat speciaal bedoeld is voor zwemmers die van nature een goede waterligging hebben. Het drijfvermogen in het wetsuit is zo verdeeld dat de natuurlijke houding niet wordt beïnvloed.

De Zone3 Align is voor het grootste deel gemaakt van het super flexibele Yamamoto #40 neopreen. Een neopreensoort die wat minder drijfvermogen heeft, maar enorm elastisch is. Bij gebruik in combinatie met een goede lining kan het tot zeven maal de eigen lengte rekken.  Het wetsuit kent verder weinig 5mm panelen en bestaat voornamelijk uit 3mm, 2mm en op de armen, schouders en deels de rug uit 1.5mm dikte. Wanneer je het wetsuit uit de verpakking haalt voel je ook hoe extreem licht het is. Veel lichter dan menig ander wetsuit.

Ook oogt de Align te klein wanneer je de maatvoering vergelijkt met andere merken, ook binnen de modellen van Zone3. Wanneer je de juiste maat in je handen hebt dan heb je er weinig vertrouwen in dat je er ook daadwerkelijk in gaat passen, maar de enorme flexibiliteit zorgt ervoor dat het eenmaal aan als een soort tweede huid om je heen zit. Van te voren had ik gedacht dat ik niet in mijn maat zou passen, maar eenmaal zwemmend had ik bijna het gevoel dat hij misschien kleiner had gekund.

align_wetsuit_v2Wat opvalt is de werkelijk enorme bewegingsvrijheid in de schouders. Ik heb in de afgelopen jaren al heel wat wetsuits kunnen proberen, ook die door fabrikanten worden beschreven als bedoeld voor de betere zwemmers zoals de Orca Alpha, Zone3 Victory en de Aquasphere Phantom. Deze wetsuits behoren ook tot de wetsuits die bekend staan om de souplesse in de schouders, maar in vergelijking bij de Zone3 Align lijken het wel harnassen. Zwemmen in de Align is als het ware zwemmen in een wetsuit ‘met zonder’ mouwen.  Het klinkt raar, maar de schouders zijn zo extreem soepel dat het aanvoelt als een sleeveless wetsuit, maar er toch mouwen aanzitten.

Nu wil ik mijzelf zeker niet als zwemmer met een goede waterligging categoriseren, integendeel, dus heb ik het wetsuit eerst laten testen door een zwemmer die wel in die categorie thuishoort en reeds een Orca Alpha in zijn bezit had. Zijn Alpha was al iets aan de ruime kant geworden en hij wilde ook graag een wetsuit met meer neutrale ligging en minder drijfvermogen in de benen. Er was slechts een demo zwemsessie voor nodig om direct tot de conclusie te komen dat de Align zijn nieuwe wetsuit moest gaan worden voor zijn komende IM Frankfurt.

Nieuwsgierig geworden door deze reactie was ik natuurlijk ook benieuwd hoeveel - negatieve -  invloed de neutralere ligging van het wetsuit op mijn eigen gemiddelde zwemcapaciteiten en snelheid zou hebben in vergelijking met mijn normale wetsuit (waar wel meer drijfvermogen in de benen zit). Afgelopen maandag met de Zone3 Align een 1500m-test gedaan in het zwembad om de omstandigheden zoveel mogelijk gelijk te houden met de volgende test. Tijd genoteerd en afgelopen woensdag wederom 1500m gezwommen in mijn eigen normale wetsuit. Zoveel mogelijk geprobeerd een zelfde intensiteit aan te houden en het resultaat was schrikken. Met mijn eigen wetsuit met meer drijfvermogen was ik slechts 2 seconden sneller dan met de Align. Voor mijn gevoel zwom ik in mijn eigen pak veel sneller. Waarschijnlijk door de betere waterligging, maar de Garmin liegt niet. Wat wel meteen weer opvallend was na het zwemmen in mijn eigen wetsuit ten opzichte van de Align was het verschil in schouderflexibiliteit en dat je in de Align eerder en makkelijker geneigd bent om wel je benen te gebruiken. Bij mijn eigen wetsuit liggen mijn benen beduidend hoger in het water en heb ik snel het gevoel dat ze te hoog liggen om mijn benen te kunnen gebruiken.

Ik ga de 1500m-test de komende weken nog een paar keer herhalen om te bekijken of de verschillen zo klein blijven. Wanneer dat het geval is dan blijft natuurlijk de vraag hoe dat komt omdat het tegenstrijdig is met wat je zou verwachten. Geeft de schouderflexibiliteit dan zoveel meer ‘ruimte’ dat ik mijn slag beter kan maken, kost het minder energie of wordt een deel van het gemis aan drijfvermogen en dus snelheid gecompenseerd door het feit dat ik in de Align iets meer en makkelijker mijn benen wel gebruik en daar wat stuwing uit haal? Ik weet het nog niet, ik weet wel dat 2 seconden op 1500m alleen heel erg weinig verschil is. En ik een groter verschil had verwacht.

De Align zal zeker niet geschikt zijn voor de triatleten die normaal gesproken hun zwemtraining bijna alleen maar met pull buoy afleggen en een ernstige behoefte hebben aan maximaal drijfvermogen in de benen, maar behoor je tot de categorie betere zwemmers die een neutralere waterligging wil hebben, minder drijfvermogen in de benen of wil je gewoon een wetsuit met extreme schouderflexibiliteit dan is de Align zeker iets om te proberen.

Prijs: € 410,00

Sizing: Unisex (dames moeten de lengte/gewicht verhouding van de heren maattabel volgen en inmiddels zijn er dames die één van de demo’s gepast hebben en dat gaat heel erg goed)

Voor 2014 is de Align alleen verkrijgbaar bij Tri-Run in Hilversum waar ook een demo maatserie beschikbaar is. Voor meer informatie en voorwaarden over het demo zwemmen in de Align kunt u contact opnemen via 035-6245475.

Reageer

Reageren? Graag! Maar hou je wel aan onze huisregels.

Één reactie

  1. Mark Thuring - 2 juli 2014:

    Beste Jeroen,

    Iets wat ik nooit terug zie in wetsuit testen is hoe deze zich houden/verhouden tussen zoet en zout water. Ikzelf heb grote moeite met het zwemmen in een wetsuit in zout water. M’n benen liggen dan veel te hoog. Ik heb zelfs eens voor een zout water wedstrijd de benen gewoon afgeknipt. Met jouw test in het achterhoofd vraag ik mij af of de Align geen goed antwoord kan zijn op dit probleem.

    Gr. Mark